În topul celor mai folosite monede din lume se mențin dolarul, euro și lira sterlină

În topul celor mai folosite monede din lume se mențin dolarul, euro și lira sterlină

Ponderea yuanului în plățile mondiale a crescut semnificativ în noiembrie, depășind dolarul canadian și dolarul australian, astfel că yuanul a devenit a cincea cea mai utilizată monedă din lume, conform unui raport al Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift), transmite Reuters.

După aproape un an în care s-a situat pe locul șapte, ponderea yuanului în plățile mondiale a atins nivelul record de 2,17%, concurând cu yenul japonez, care are o pondere de 2,69%. Pe primele trei locuri rămân dolarul, euro și lira sterlină, a anunțat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.

'Este o dovadă importantă a internaționalizării yuanului și confirmă tranziția acestuia la o monedă de plată folosită intens în tranzacțiile internaționale', a apreciat Wim Raymaekers, director în cadrul Swift.

În decembrie, valoarea plăților globale în yuani a urcat cu 20,3% comparativ cu perioada similară din 2013, în timp ce anul trecut aceste plăți au crescut cu 102%.

China are ca obiectiv sporirea importanței monedei sale în comerțul mondial și în investiții, după ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb și a costurilor de finanțare în a doua economie mondială.

Sporirea ponderii yuanului în plățile mondiale vine după ce Londra, Frankfurt, Paris și Luxemburg și-au intensificat eforturile de a deveni centre importante de tranzacționare a monedei Chinei din Europa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...