APIA: Aeroporturile şi terenurile de golf nu vor mai primi subvenţii pentru terenuri agricole

APIA: Aeroporturile şi terenurile de golf nu vor mai primi subvenţii pentru terenuri agricole

Aeroporturile şi terenurile de golf vor fi incluse pe lista neagră a "fermierilor inactivi" şi nu vor mai putea primi subvenţii pentru teren agricol, pe listă urmând să intre şi societăţile imobiliare, care trebuie să dovedească, pentru a primi bani, că lucrează pământurile pe care le deţin.

Dorel Benu, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Din ce ne-am făcut o părere, de anul viitor nu vor mai primi subvenţii aeroporturile, terenurile de golf şi probabil că vom pune pe lista neagră şi societăţile imobiliare, care nu sunt excluse de la subvenţii, dar vor trebui să vină cu dovezi suplimentare că pe pământurile pe care le cumpără desfăşoară activitate agricolă", a declarat joi Dorel Benu, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture.

Societăţile imobiliare trebuie să desfăşoare activitate agricolă pe acele terenuri, pentru a mai primi subvenţii, nu doar să taie iarba şi să îngrijească terenul.

"Doi ani, Aeroportul Otopeni a primit subvenţie, până ne-am hotărât noi şi l-am pus să-şi retragă cererea. Întreţinea terenul, tăia iarba, dar am considerat că asta nu este o activitate agricolă pentru care merită să primească subvenţii. Nu primeau o sumă mare, ci 10-15.000 de euro", a arătat Benu.

Lista neagră va fi definitivată în acest an şi va mai include, potrivit lui Benu, societăţi de apă proprietare de terenuri, ONG-uri care au ajuns proprietare de terenuri, dar nu au activitate agricolă, precum şi acele instituţii de cult care nu lucrează pământul.

"Vrem ca pe aceste instituţii care desfăşoară activitate agricolă să le sprijinim ca să demonstreze faptul că exploatează terenurile respective", a mai spus directorul APIA.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că primăriile se vor alătura terenurilor de golf şi aeroporturilor pe lista neagră a celor care deţin terenuri fără să le lucreze, şi nu vor mai primi subvenţii de anul viitor.

"România a optat ca în perioada următare să definească ce înseamnă fermierul inactiv prin introducerea unei liste negre cu cei cei care nu pot beneficia de plata pe suprafaţă. Şi aici vă pot spune trei categorii, în primul rând consiliile locale sau primăriile, în al doilea rând terenurile de golf şi în al treilea rând aeroporturile", a spus Constantin.

El a adăugat că pe lista neagră vor figura şi societăţi comerciale care nu lucrează terenurile.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Totul a fost o minciună” / Consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul provine din laborator

2 Liderul unui temut clan de lângă București, asasinat în SUA. A fost executat de mafia românească pentru 200.00…

3 Palatul Regal şi Cazinoul din Mamaia, pierdute definitiv printr-o sentinţă revoltătoare care-i uşurează viaţa …

4 Balamuc la vârful Poliției Române? / Gavriș fusese numit vineri seară, chiar în timp ce era la Hanul lui Manuc, …

5 Liberalizarea pieței energiei / Care este diferența între prețul din serviciul universal și cea mai mică ofert…