Banca centrală a Chinei reduce dobânda de bază și nivelul rezervelor minime obligatorii

Banca centrală a Chinei reduce dobânda de bază și nivelul rezervelor minime obligatorii

Banca centrală a Chinei a anunțat marți o nouă reducere a dobânzii de politică monetară, cea de-a cincea adoptată în ultimele nouă luni, precum și o nouă scădere a nivelului rezervelor minime obligatorii, în încercarea de a pune capăt tendinței de prăbușire a burselor locale, transmit AFP și Bloomberg.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe pagina de Internet a Băncii Poporului din China (PBC) — Banca centrală a Chinei — începând de miercuri, dobânda de referință pentru creditele pe un an va fi redusă cu 25 puncte de bază până la 4,6%. În cazul nivelului dobânzii de referință pentru depozitele pe un an, aceasta va fi redusă, tot cu 25 de puncte de bază, până la 1,75%.

Simultan, Banca Poporului din China (PBC) a informat că a decis să reducă nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile bănci cu 50 puncte de bază, până la 18%. Reducerea intră în vigoare începând cu data de 6 septembrie, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a PBC. Rezervele minime obligatorii sunt depozitele pe care băncile comerciale trebuie să le constituie la Banca centrală și pe care nu le pot împrumuta. Prin majorarea acestor rezerve se poate frâna volumul noilor credite pe care băncile le acordă și se reduce astfel creșterea masei monetare. În sens invers, o reducere a nivelului rezervelor ajută la eliberarea de lichidități și permite băncilor să acorde mai multe credite.

Aceste decizii erau așteptate de analiști după ce o serie de date statistice pe luna iulie referitoare la exporturi, producție industrială, investiții și vânzări cu amănuntul au înregistrat scăderi peste așteptări. Accelerarea măsurilor de relaxare a politicii monetare vine într-un moment de extremă volatilitate pentru bursele chineze. Indicele principal al Bursei de la Shanghai a închis ședința de marți în scădere cu 7,63%, după ce luni a înregistrat o cădere de aproape 8,5%, cea mai mare contracție înregistrată într-o singură zi în ultimii opt ani. Potrivit analiștilor, investitorii așteptau noi măsuri de relaxare din partea Băncii centrale a Chinei.

Anterior, în data de 11 august, Banca centrală a Chinei a șocat piețele globale când a decis să devalorizeze yuanul cu aproape 2% în raport cu dolarul. Unii analiști cred că această depreciere este destinată stimulării exporturilor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

2 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

3 Așa o fi?

4 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

5 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!