Banca Națională a României a realizat o emisiune jubiliară dedicată împlinirii a 145 de ani de la înființarea Monetăriei Statului

Banca Națională a României a realizat o emisiune jubiliară, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la înființarea Monetăriei Statului, tirajul acestei emisiuni numismatice fiind de 250 de monede, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Cu ocazia acestei frumoase sărbători, Banca Națională a realizat o emisiune jubiliară. Este vorba despre lansarea în circuitul numismatic a monedei de argint dedicată împlinirii a 145 de ani de la înființarea Monetăriei Statului. Este emisiunea Băncii Naționale, făcută chiar de Monetărie. S-au autosărbătorit prin noi. Aversul monedei reprezintă o compoziție ce ilustrează începuturile și prezentul Monetăriei Statului, câteva monede bătute după înființarea ei, printre care se află cele de un leu și cu cea de 20 de lei (...) Valoarea nominală este de 10 lei, stema României și anul de emisiune 2015. Reversul monedei redă imaginea unei prese monetare din secolul al XIX-lea, reprezentată pe o medalie gravată pe cant cu inscripția Monetăria Statului, portretul și semnătura regelui Carol I și inscripția 145 de ani, anul înființării Monetăriei, 1870. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 de monede", a menționat guvernatorul BNR.

Acesta a adăugat că monedele de argint dedicate împlinirii a 145 de la înființarea Monetăriei Statului au putere circulatorie pe teritoriul României.

Potrivit directorului general al Monetăriei Statului, Octavian Schen, instituția și-a propus în 2016 să achiziționeze prese monetare pentru a deveni "competitorii celorlalte monetării din Europa".

"Monetăria Statului și-a propus în 2016 achiziția unor prese monetare pentru că trebuie să ne ridicăm la standarde europene, să devenim competitorii celorlalte monetării din Europa. Ne propunem să achiziționăm prese. Acestea trebuie să fie, până la urmă, uneltele cele mai bune, pentru că în ultimul timp Monetăria Statului produce monede comemorative din ce în ce mai apreciate. Am căutat din 1995 să dezvoltăm producția comemorativă la inițiativa BNR. În prezent suntem, poate, singura Monetărie din Europa care are un număr de peste 12 emisiuni pe an de monedă comemorativă, iar calitatea este foarte bună", a precizat directorul general al Monetăriei Statului. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dragnea ne-a vândut la unguri? Vicepremierul ungar anunță că Budapesta a avut un acord verbal cu autoritățile …

2 Stenograme DNA / Deputatul PSD Căprar spunea că-i duce bani lui Dragnea. Dăncilă, Fifor și Cuc apar și ei

3 SURSE / „Dosarul PSD” ar duce la vârful partidului. Fifor, Teodorovici și Vâlcov, în vizorul procurorilor DNA?

4 Dragi procurori, e rândul vostru! / Noi dezvăluiri făcute de jurnalista Ioana Ene Dogioiu

5 ULTIMĂ ORĂ / Scandal în CSM după ce Țînț n-a ieșit din primul tur!

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend