Barilul de țiței Brent a coborât sub 49 de dolari, pentru prima dată în ultimii șase ani

Barilul de țiței Brent a coborât sub 49 de dolari, pentru prima dată în ultimii șase ani

Cotația barilului de țiței Brent a coborât luni sub pragul de 49 de dolari, pentru prima dată după luna aprilie 2009, analiștii avertizând că noi scăderi sunt posibile pe fondul excesului de ofertă și a cererii modeste, transmite BBC

În jurul orei 9,00 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, cotația barilului de țiței Brent cu livrare în luna februarie a scăzut cu peste un dolar, până la 48,82 dolari, în timp ce în SUA cotația barilului de țiței a coborât până la 47,24 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna aprilie 2009.

Analiștii de la Goldman Sachs estimează că în primul semestru din acest an cotația barilului de țiței se va situa la aproximativ 40 de dolari, preț la care investițiile în industria gazelor de șist din SUA vor fi întârziate. Producția companiilor care exploatează zăcămintele de șisturi bituminoase din America de Nord a crescut furnizarea de gaze și petrol, stimulând reducerea prețului.

De asemenea, încetinirea cererii pe plan global și aprecierea dolarului față de alte monede au dus la scăderea prețului țițeiului.

Companiile aeriene beneficiază de pe urma declinului prețului la țiței. Luni, Lufthansa a estimat că anul acesta va plăti pentru combustibil cu 13% mai puțin decât prognoza anterior.

Prețul țițeiului, care a scăzut cu peste 50% față de iunie 2014, a afectat multe companii energetice. Dacă prețul barilului de țiței rămâne la aproximativ 55 de dolari, companiile energetice vor fi puternic lovite, ceea ce va afecta investițiile, avertiza săptămâna trecută agenția de evaluare financiară Moody's.

În timp ce pe partea ofertei producția de petrol a Rusiei a atins un nivel record, iar exporturile de petrol ale Irakului au revenit la nivelul din anii 1980, cererea de petrol este scăzută, în condițiile în care Europa se confruntă cu o criză a datoriilor, în Asia economia chineză încetinește, iar Japonia se confruntă cu recesiunea.

De asemenea, Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis recent să-și mențină nemodificat nivelul producției. Potrivit analiștilor, OPEC a optat pentru menținerea cotei sale de piață, în loc să sprijine prețul țițeiului.

OPEC, o organizație care grupează 12 state membre, furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte!

2 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 Rusia, o imagine cât o mie de cuvinte...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei