Barilul de țiței Brent a coborât sub 50 de dolari pentru prima dată în ultimii șase ani

Barilul de țiței Brent a coborât sub 50 de dolari pentru prima dată în ultimii șase ani

Cotația barilului de țiței Brent a coborât miercuri sub pragul simbolic de 50 de dolari, pentru prima dată după luna mai 2009, analiștii avertizând că noi scăderi sunt posibile din cauza excesului de ofertă și a cererii modeste, transmit AFP și Reuters.

În jurul orei 8,00 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra cotația barilului de țiței Brent cu livrare în luna februarie a scăzut cu peste un dolar până la 49,92 dolari, iar ulterior a revenit peste pragul de 50 de dolari. Pe piața americană cotația barilului de țiței a coborât până la 47,20 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna aprilie 2009, după ce la începutul săptămânii a coborât sub pragul de 50 de dolari.

Nobuyuki Nakahara, fost membru al comitetului de politică monetară de la Banca Japoniei, a declarat că se așteaptă la noi reduceri de prețuri. 'Nu aș fi surprins dacă prețurile vor coborî până la aproximativ 20 de dolari. Este o chestiune care ține strict de cerere și ofertă', a spus Nakahara.

În timp ce pe partea ofertei producția de petrol a Rusiei a atins un nivel record iar exporturile de petrol ale Irakului a revenit la nivelul din anii 1980, cererea de petrol este scăzută în condițiile în care Europa se confruntă cu o criză a datoriilor iar în Asia economia chineze încetinește iar Japonia se confruntă cu recesiunea.

De asemenea, Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis luna trecută să-și mențină nemodificat nivelul producției. Potrivit analiștilor, OPEC a optat pentru menținerea cotei sale de piață, în loc să sprijine prețul țițeiului. OPEC, o organizație care grupează 12 state membre, furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…