Barilul de țiței WTI a coborât sub 80 de dolari, pentru prima dată din iunie 2012

Barilul de țiței WTI a coborât sub 80 de dolari, pentru prima dată din iunie 2012

Cotația barilului de petrol light sweet crude (WTI), cu livrare în luna noiembrie, a scăzut, joi, cu doi dolari, ajungând sub 80 de dolari, pentru prima dată din iunie 2012, în timp ce cotația barilului de țiței Brent a coborât la cea mai scăzută valoare din ultimii aproape patru ani, pe fondul speculațiilor că majorarea furnizărilor din SUA ar exacerba excedentul de petrol pe plan global, transmite Bloomberg.

Foto: (c) JASON REED/ REUTERS

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), contractele pentru petrolul light sweet crude (WTI) au scăzut în ultimele trei luni cu aproximativ 25%, în urma speculațiilor că Arabia Saudită și alte membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vor abține de la reducerile necesare pentru a epuiza surplusul, conform analiștilor de la Commerzbank AG.

'80 este noul 100 de dolari pe baril. OPEC încă pare că așteaptă ca piața să ajungă la punctul cel mai de jos. Pe termen lung, 80 de dolari pe baril ar trebui să fie nivelul minim', a apreciat Eugen Weinberg, analist specializat pe materii prime la Commerzbank, în Frankfurt.

În tranzacțiile electronice de la bursa New York Mercantile Exchange, cotația barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna noiembrie a scăzut cu doi dolari, ajungând la valoarea de 97,78 dolari, iar joi la prânz se tranzacționa la 79,95 dolari, fiind pentru prima dată din 29 iunie 2012 când s-a tranzacționat sub 80 de dolari pe baril. Anul acesta, prețul acestui sortiment a scăzut cu 18%.

La bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent, cu livrare în luna noiembrie, care expiră joi, a scăzut cu 1,18 dolari, ajungând la valoarea de 82,60 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2010. De asemenea, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 1,15 dolari, la 82,97 dolari.

'Producția de la zăcămintele de șisturi bituminoase continuă să crească. Este o lipsă generală de încredere. 80 de dolari pe baril este un nivel psihologic', a declarat analistul Jonathan Barratt, de la Ayers Alliance Securities în Sydney.

Stocurile de țiței ale SUA au crescut probabil la 364,1 milioane de barili în săptămâna ce s-a încheiat la 10 octombrie, conform analiștilor intervievați de Bloomberg. Producția a urcat la 8,88 milioane de barili pe zi până în 3 octombrie, cel mai ridicat nivel din martie 1986, a anunțat Departamentul Energiei.

Miercuri, agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat că tendința de scădere a prețului petrolului va continua, iar cotația barilului de țiței Brent ar putea coborî până la 80 de dolari. Fitch susține că tendința de scădere va continua până când va avea loc un răspuns de auto-corecție în ceea ce privește oferta de petrol, provocat de reducerea investițiilor în noi puțuri din partea producătorilor de petrol de șist.

Potrivit Fitch, reapariția întreruperilor în aprovizionare și o acțiune pozitivă din partea Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sunt cei mai probabili catalizatori pentru o revenire a prețurilor. De asemenea, agenția de evaluare susține că aprecierea dolarului american, care s-a întărit în raport cu moneda euro cu aproximativ 10% de la mijlocul anului, contribuie și ea la scăderea prețului petrolului, care este cotat în dolari.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...