BNR vrea să alinieze în doi ani nivelul rezervelor minime obligatorii din România la cel european

BNR vrea să alinieze în doi ani nivelul rezervelor minime obligatorii din România la cel european

Banca Națională a României își propune să se apropie cu nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) de standardele europene în următorii doi ani, având în vedere că trebuie să se poziționeze activ pentru a nu intra în contratimp cu ce se întâmplă în Europa, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în conferința de prezentare a deciziilor Consiliului de Administrație al BNR.

"Încercăm să ne creăm un culoar liber pentru a putea ca procesul de apropiere a RMO de standardele europene să se îndeplinească în următorii doi ani. (...) Cred că BNR trebuie să se poziționeze activ, să nu intre în contratimp cu ce se va întâmpla în Europa. De aici și prudența noastră. Suntem prudenți, așteptăm evoluțiile și planificările pe plan intern, mai multă certitudine pe plan extern, chiar dacă nu e de așteptat să avem mai multe certitudini și să ne creăm culoarul, pentru că acolo unde mai avem pași de făcut pentru a ne alinia, la nivel de RMO, să putem să luăm măsurile la timpul potrivit. Încercăm să ne poziționăm, indiferent de ce se întâmplă în Europa, noi să putem să reducem rezervele minime", a explicat guvernatorul BNR.

BNR a decis miercuri menținerea rezervelor minime obligatorii atât la lei, la 8%, cât și la valută, la 14%. La nivel european, rezervele minime obligatorii sunt în jurul a 2%.

Referitor la posibilitatea ca Rezerva Federală Americană (Fed) să majoreze dobânda de referință în viitorul apropiat, guvernatorul BNR a apreciat că impactul asupra României nu va fi unul direct.

"Principala temere menționată și în discuțiile la nivel internațional este că va genera mișcări de capital. Personal, nu văd România în mijlocul unor asemenea turbulențe generate de mișcările de pe piețele internaționale, dar nu o văd nici izolată. Ne putem aștepta la influențe cel puțin marginale. Avem instrumentele necesare să contracarăm (posibilele efecte — n. r.), dar cred că prevenția și politicile prudente constituie cheia depășirii unor eventuale dificultăți", a mai spus Isărescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”