Bulgaria obține 1,3 miliarde de euro din cea mai mare vânzare de obligațiuni guvernamentale

Bulgaria obține 1,3 miliarde de euro din cea mai mare vânzare de obligațiuni guvernamentale

Bulgaria a vândut, joi, obligațiuni guvernamentale de 1,3 miliarde de euro, fiind cea mai mare vânzare din istoria țării, continuând tendința înregistrată în statele emergente de a profita de cererea solidă pentru bonduri în euro creată de programul de relaxare fiscală al Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters.

Sofia a lansat trei emisiuni de obligațiuni cu scadența la 7, 12 și 20 de ani, tranzacțiile fiind gestionate de Citi, HSBC, Societe Generale și UniCredit.

Este prima operațiune după ce, luna trecută, Parlamentul bulgar a aprobat planul Guvernului de a strânge opt miliarde de euro din vânzarea de obligațiuni pe piețele externe în decurs de trei ani.

Cererea solidă pentru bonduri arată că investitorii nu sunt afectați de recenta decizie a agenției de evaluare financiară Standard & Poor's de a retrograda ratingul Bulgariei la 'junk' (nerecomandat pentru investiții).

'Decizia Bulgariei de a accesa piețele nu putea veni într-un moment mai bun, ținând cont de programul BCE care a ajutat piețele', a apreciat analistul Alex Bebov, de la BAC Securities.

După ce colapsul unei bănci locale, în 2014, a forțat statul să contribuie la rambursarea deponenților, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană și-a anunțat intenția de a accesa de două ori piețele internaționale în cursul lui 2015 pentru a putea rostogoli datoria actuală și a finanța deficitul bugetar.

Guvernul de la Sofia vrea să strângă 3,5 miliarde de euro în acest an prin programul său de emitere de obligațiuni, după ce, în luna decembrie a anului trecut, Citi, HSBC, Unicredit și Societe Generale au intermediat pentru Bulgaria un credit de 1,5 miliarde de euro pentru ca Sofia să poată rambursa depozitele garantate în valoare de 3,6 miliarde leva (2,09 miliarde de dolari) după falimentul Corporate Commercial Bank.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”