Bundestagul german a aprobat un proiect de buget echilibrat pentru 2015 - cu deficit zero

Bundestagul german a aprobat un proiect de buget echilibrat pentru 2015 - cu deficit zero

Pentru prima dată în ultimii 45 de ani, Germania are un buget echilibrat anul viitor, transmite Deutsche Welle.

Vineri, Bundestagul a aprobat bugetul istoric, în ciuda solicitărilor Opoziției, care susține că investițiile sunt mult mai importante decât 'un zero negru'.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a apreciat că un buget echilibrat nu reprezintă numai o victorie pentru coaliția aflată la putere în Germania, ci și un moment istoric pentru care viitoarea generație va fi recunoscătoare.

'Noi cu toții — și chiar cei care vor urma după noi — vor avea de câștigat de pe urma acestui buget', a afirmat ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schauble.

Este pentru prima dată din 1969 când Germania nu-și va asuma noi datorii. Schauble a numit decizia ca fiind 'un angajament față de viitor'.

Conform bugetului pe 2015, Berlinul a alocat aproape 300 miliarde de euro pentru cheltuieli. Majorarea veniturilor din taxe, ratele reduse ale dobânzilor, precum și o reducere de 2,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană au contribuit la acest buget echilibrat. De asemenea, în primul semestru din 2014, Germania a înregistrat un excedent bugetar de 16,1 miliarde de euro.

Luna aceasta, Guvernul german a anunțat majorarea investițiilor publice prin alocarea unor sume suplimentare în valoare de 10 miliarde de euro în perioada 2016 — 2018 pentru a stimula creșterea economică.

Acest anunț vine într-un moment în care Guvernul pro-austeritate condus de Angela Merkel este presat de partenerii europeni să-și majoreze cheltuielile pentru a evita intrarea zonei euro într-o nouă recesiune.

Pentru oficialii germani, fondurile suplimentare oferite de Guvern ar trebui să stimuleze și investițiile private. Prognozele guvernamentale mizează pe o multiplicare de cinci ori, adică investiții publice de 10 miliarde de euro, care ar genera investiții private de 50 de miliarde de euro.

Cu 60 de miliarde de euro, Germania ar aduce o contribuție echivalentă cu ponderea economiei sale, o cincime din PIB-ul UE în 2013, la investițiile de 300 de miliarde de euro vizate de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu precedentele trei luni, ceea ce înseamnă că prima economie europeană a evitat la limită intrarea în recesiune, arată cifrele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

În schimb, Destatis a revizuit în jos cifrele pentru trimestrul al doilea, când PIB-ul Germaniei a înregistrat o contracție de 0,2%, în loc de o contracție de 0,1%, cât s-a anunțat inițial. Un nou recul în perioada iulie — septembrie ar fi însemnat că Germania a intrat în 'recesiune tehnică', definită drept două trimestre consecutive de încetinire a economiei.

Chiar dacă a încetat să crească, datoria publică a Germaniei este una colosală, de peste 2.000 de miliarde de euro, ceea ce reprezenta anul trecut peste 78% din Produsul Intern Brut al țării. Schauble vrea să reducă nivelul datoriei publice sub pragul de 70% din PIB în 2017 pentru ca în decurs de zece ani să revină sub 60%, plafonul fixat prin Tratatul de la Maastricht.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...