Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Chevron renunță la extracția de gaze de șist în vestul Ucrainei

Grupul petrolier american Chevron a informat, luni, Guvernul ucrainean că a decis să renunțe la proiectul de extracție gaze de șist de la blocul Olesska, vestul Ucrainei, după ce a încercat, timp de un an, să convingă autoritățile de la Kiev să simplifice fiscalitatea pentru acest gen de afaceri, informează publicația Kyiv Post.

În luna noiembrie a anului trecut, Ucraina și Chevron au semnat un acord de tip împărțire a producției (PSA) în valoare de 10 miliarde de dolari, pentru explorarea și producția de gaze de șist în vestul statului.

'Am decis să punem capăt acordului de împărțire a producției. Atunci când a fost semnat, se părea că lucrurile vor fi rezolvate, însă nu toate aspectele au fost soluționate', a declarat managerul de țară al Chevron, Peter Clark.

Potrivit acordului semnat în toamna lui 2013, Chevron s-a obligat să investească 350 de milioane de dolari în explorarea gazelor de șist. În total, investițiile companiei americane în cei 50 de ani cât ar fi durat acordul pentru blocul Olesska s-ar fi ridicat la 10 miliarde de dolari.

La rândul său, Ministerul ucrainean de Finanțe s-a angajat să modifice legea taxelor și mai multe prevederi din legea fiscală, care ar fi permis ca acest gen complex de operațiuni să se deruleze mai ușor. Termenul limită până la care trebuiau implementate aceste modificări era 18 noiembrie.

Peter Clark a subliniat, însă, că în pofida renunțării la contract 'dialogul cu guvernul continuă', iar personalul Chevron din Ucraina va continua să lucreze pentru moment în această țară. Potrivit Administrației de Informații în Energie din SUA, Ucraina se clasează pe locul patru în Europa în ceea ce privește rezervele de gaze de șist, cu aproximativ 1.200 de miliarde de metri cubi.

Acordul semnat de Ucraina cu Chevron pentru extracția de gaze de șist este al doilea document de acest tip încheiat cu o companie occidentală după cel semnat în luna ianuarie a anului trecut cu grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell. Un alt mare grup petrolier internațional, ExxonMobil, și-a suspendat participarea la un consorțiu de companii, din care făcea parte și OMV Petrom privind explorarea de gaze offshore în Marea Neagră în apropiere de coasta Crimeei, după anexarea peninsulei de către Rusia.

În România, grupul american Chevron a finalizat recent procedura de explorare a gazelor de șist demarată la începutul lunii mai la sonda amenajată în perimetrul concesionat la Siliștea, în comuna vasluiană Pungești. În prezent, Chevron analizează informațiile obținute atât pe parcursul operațiunilor de foraj, cât și în urma investigațiilor geo-fizice de sondă, pentru a înțelege potențialul de resurse de gaze naturale.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE Doi foști miniștri PSD au procurorii DNA la ușă. Unul dintre ei i-a dat lui Cumpănașu 1 milion de lei pe…

2 Documentul care ÎNGROAPĂ PSD! România a FRAUDAT cele mai multe fonduri europene din Agricultură în ultimii cin…

3 Info. Se declanșează tăvălugul DNA la PSD! Au început să se dea în gât! Cică e festival la Olt și urmează Tele…

4 ALERTĂ / Prima sesizare oficială la DNA pentru un ministru din Guvernul Dăncilă! Tun de 700.000 de euro!

5 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă