China a înregistrat în 2015 cel mai slab ritm de creștere economică din ultimii 25 de ani

Ritmul de creștere a economiei chineze a încetinit la 6,9% în 2015, cel mai slab ritm înregistrat de China după avansul de 3,9% consemnat în anul 1990, a anunțat marți Guvernul de la Beijing, confirmând încetinirea celei de-a doua economii mondiale în pofida creșterii sectorului serviciilor, care pentru prima dată în istorie a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din PIB-ul Chinei, informează AFP.

Cifra anunțată de Biroul național de statistică din China (BNS) pentru anul trecut este identică cu media analiștilor intervievați de AFP, fiind mult sub creșterea de 7,3% înregistrată de economia chineză în 2014 precum și sub ținta de 7% fixată de autoritățile de la Beijing. Biroul național de statistică din China a subliniat că avansul din 2015 a fost unul 'câștigat cu greu', adăugând că ajustarea structurală a economiei chineze a ajuns într-o fază crucială.

Potrivit datelor statistice, în 2015 PIB-ul Chinei s-a cifrat la 67.670 de miliarde de yuani (aproximativ 10.300 de miliarde de dolari). Majoritatea indicatorilor economiei chineze au înregistrat scăderi în 2015 începând cu producția industrială, subminată de supracapacități, continuând cu sectorul imobiliar și comerțul exterior, altădată un motor tradițional de creștere al economiei chineze. Investițiile în sectorul imobiliar, odată un motor de creștere, au scăzut cu 1%, comparativ cu o creștere de 10,5% în 2014.

De asemenea, investițiile de capital fix au crescut cu 10% în 2015, mai puțin față de creștere de 15,7% înregistrată în 2014. Singura veste bună este că sectorul serviciilor a fost responsabil pentru 50,5% din PIB în 2015, reprezentând pentru oprima dată mai mult de jumătate din economia chineză.

Autoritățile de la Beijing și-au propus să atingă o creștere economică mai mică dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovație și servicii, în detrimentul industriilor grele și al investițiilor umflate de îndatorare și exporturi.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat în luna decembrie că Guvernul va închide companiile cu pierderi în cadrul eforturilor de reducere a supracapacităților din sistem, însă acest lucru va impune o serei de decizii politice dificile de genul falimentelor și posibilelor concedieri. Alte priorități pe care Beijingul le-a anunțat pentru 2016 includ reducerea stocului de locuințe nevândute, diminuarea bilanțurilor băncilor reducerea costurilor pentru afaceri și încurajarea noilor tehnologii.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Demență pură / Mungiu-Pippidi a ajuns trompeta PSD și-i atacă pe români numindu-i „lumpendiaspora” / Sputnik a pre…

2 Fraților, asta e dementă! / Dan Alexe o dă în vileag pe pesedista Carmen Avram, pe care o acuză de hoție și impo…

3 VIDEO Protest al „valorilor” angajate de PSD la Ministerul Dezvoltării, după ce au primit ordinele de „evacuar…

4 VIDEO Vela a prezentat în Parlament cele patru documente prin care Arafat a cerut guvernelor PSD să constituie…

5 VIDEO Priviți, Rusia a trimis armata în Siberia, la cea mai mare mină de aur a țării. Mii de muncitori sunt in…

recomandări

Te ia DNA: Catalin Chereches

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde