China reduce nivelul rezervelor minime obligatorii pentru a contracara încetinirea economiei

Banca centrală a Chinei a anunțat duminică o nouă reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii pentru marile bănci comerciale, cea de a doua în tot atâtea luni, în încercarea de a stimula creditarea și a da un impuls unei economii care încetinește, transmite Reuters. Banca Poporului din China (PBOC) a informat că a decis să reducă nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile bănci cu 100 puncte de bază până la 18,5%. Reducerea intră în vigoare începând cu data de 20 aprilie, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a PBOC.

Precedenta reducere a fost adoptată în luna februarie, când PBOC a diminuat nivelul rezervelor minime obligatorii cu 50 de puncte de bază pentru toate băncile comerciale, prima astfel de reducere adoptată după luna mai 2012.

Rezervele minime obligatorii sunt depozitele pe care băncile comerciale trebuie să le constituie la Banca centrală și pe care nu le pot împrumuta. Prin majorarea acestor rezerve se poate frâna volumul noilor credite pe care băncile le acordă și să se reducă astfel creșterea masei monetare. În sens invers, o reducere a nivelului rezervelor ajuta la eliberarea de lichidități și permite băncilor să acorde mai multe credite.

Datele statistice arată că economia chineză a continuat să încetinească în primul trimestru, când PIB-ul Chinei a înregistrat o creștere de 7%, cel mai slab avans de după criza financiară din 2009, după ce pe ansamblul lui 2014 a doua economie mondială a înregistrat o creștere de 7,4%, cea mai slabă performanță anul din ultimul sfert de secol. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acestea sunt imagini de la priveghiul lui Emi Pian! Funeraliile vor dura 4 zile!

2 VIDEO Învățăturile veteranului interlop Pian senior către fiul său, Emi Pian: „Profesionarea” pumnului, ciomag…

3 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

4 De ce se războiesc clanurile Duduianu și Rinu și regulile lor nescrise / O incursiune în lumea interlopă a Capit…

5 Acest consilier general de la USR are de încasat 7 milioane de euro din litigiul Primăriei București cu Costan…