CNBC: numărul miliardarilor s-a dublat după criza financiară

CNBC: numărul miliardarilor s-a dublat după criza financiară

Numărul miliardarilor lumii s-a dublat în ultimii cinci ani, ajungând la 1.645 în luna martie 2014, față de 793 de miliardari în luna martie 2009, arată un raport elaborat de organizația caritabilă Oxfam, care avertizează că inegalitatea veniturilor a scăpat de sub control, transmite CNBC.

Foto: (c) GABRIEL PETRESCU / AGERPRES ARHIVA

Potrivit sursei citate, în timp ce bogații și-au revenit rapid de pe urma crizei financiare, beneficiile creșterii economice nu sunt împărțite cu majoritatea populației. Averea celor mai bogați 85 de oameni ai lumii a crescut cu 668 de milioane de dolari pe zi în ultimul an, respectiv echivalentul a jumătate de milion de dolari pe minut, susține Oxfam. La începutul anului, aceeași organizație susținea că primii 85 de miliardari au o avere echivalentă cu cea deținută în comun de jumătate dintre cei mai săraci oameni din întreaga lume.

'Inegalitatea extremă este o barieră pentru prosperitate pentru majoritatea oamenilor de pe planetă. Inegalitatea afectează creșterea economică, corupe mediul politic, diminuează oportunitățile și alimentează instabilitatea prin agravarea discriminărilor, în special față de femei', a declarat Winnie Byanyima, director la Oxfam.

În context, Oxfam sugerează că taxarea cu 1,5% a averilor mai mari de un miliard de dolari ar aduce 74 de miliarde de dolari pe an, o sumă suficientă pentru a trimite la școală fiecare copil de pe planetă și a asigura servicii medicale în cele mai sărace țări ale lumii.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro