Comisia Europeană a decis suplimentarea fondurilor alocate României pentru construcția de autostrăzi

Comisia Europeană a decis suplimentarea fondurilor alocate României pentru construcția de autostrăzi

Comisia Europeană a decis miercuri să suplimenteze fondurile alocate României pentru construcția de autostrăzi cu peste 260 de milioane de euro din Fondul de coeziune, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

CE a hotărât să acopere costurile de construcție a două tronsoane de autostradă din România, finanțate inițial de statul român prin împrumuturi bancare. Prin decizia semnată de comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, 262 milioane de euro au fost alocați din Fondul de coeziune pentru aceste proiecte. Această decizie ridică nivelul contribuției Comisiei Europene la construirea acestor autostrăzi la 439 milioane de euro.

Din această sumă, 287 milioane de euro sunt destinați autostrăzii Arad-Timișoara și 151,5 milioane de euro sunt pentru varianta de ocolire a municipiului Constanța la nivel de autostradă.

Autostrada Arad — Timișoara și varianta de ocolire a municipiului Constanța la nivel de autostradă au fost date în folosință în 2011, respectiv 2012. Ele au fost construite cu fonduri de la bugetul de stat, cu granturi de la Comisia Europeană și cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și, respectiv, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

"Infrastructura rutieră este unul dintre principalele instrumente prin care putem reduce diferențele de dezvoltare dintre regiunile Uniunii Europene, iar România va avea întotdeauna în mine un partener pentru realizarea marilor proiecte de infrastructură", a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Fondul de coeziune al Uniunii Europene este destinat statelor membre al căror venit național brut pe cap de locuitor este mai mic decât 90% din media Uniunii. Acest fond vizează reducerea disparităților economice și sociale și promovarea dezvoltării durabile. Printre prioritățile Fondului de coeziune se află și dezvoltarea rețelei transeuropene de transport.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...