Comisia Europeană solicită României să denunțe tratatele bilaterale de investiții intra-UE

Comisia Europeană a inițiat, joi, proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a cinci state membre (Austria, Olanda, România, Slovacia și Suedia), solicitându-le să denunțe tratatele bilaterale de investiții pe care le-au încheiat între ele ('TBI intra-UE'), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

TBI sunt acorduri care stabilesc clauzele și condițiile aplicabile investițiilor private realizate de cetățeni și întreprinderi dintr-un stat într-un alt stat. TBI intra-UE sunt acorduri care există între state membre ale UE.

Comisia solicită statelor membre să denunțe TBI intra-UE pe care le-au încheiat, adresând scrisori de punere în întârziere unui număr de cinci state membre (Austria, Olanda, România, Slovacia și Suedia) cărora le-a solicitat deja clarificări prin intermediul unor dialoguri administrative, având în vedere că acordurile bilaterale în cauza au fost invocate în cadrul unor proceduri de arbitraj și au creat probleme legate de compatibilitatea cu legislația UE.

Scrisorile de punere în întârziere constituie prima etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prevăzute la articolul 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Cea de-a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor este o solicitare din partea Comisiei sub forma unui aviz motivat. Dacă țările respective nu iau măsurile necesare în termen de două luni, Comisia va putea hotărî să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

'Tratatele bilaterale de investiții intra­UE nu mai sunt de actualitate și nu mai sunt necesare în condițiile unei piețe unice alcătuite din 28 de state membre. Trebuie să acționăm împreună pentru a ne asigura că actualul cadru juridic pentru investiții transfrontaliere pe piața unică funcționează eficace. În acest context, Comisia este gata să exploreze posibilitatea instituirii unui mecanism rapid și eficient de mediere a litigiilor legate de investiții', a declarat comisarul UE pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, Jonathan Hill.

Principala problemă este că TBI intra-UE fragmentează piața unică, acordând drepturi anumitor investitori din UE în mod bilateral. Dispozițiile acestor tratate se suprapun cu legislația UE din domeniul pieței unice în ceea ce privește investițiile transfrontaliere și contravin acesteia. Această situație este specifică TBI încheiate între state membre ale UE. În scrisorile sale de punere în întârziere, Comisia subliniază că aceste considerații sunt valabile doar în cazul tratatelor bilaterale care au rămas în vigoare între state membre ale UE. Aprecierile de mai sus nu privesc eventualele tratate de investiții încheiate de statele membre sau de Uniunea Europeana cu țări terțe, în cazul cărora se aplica alte considerente. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

2 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

3 VIDEO Utilajele cumpărate de ROMARM din China pentru fabricarea măștilor s-au stricat! Statul român n-a vândut…

4 O mare porcărie! Procurorul general Gabriela Scutea a dat vot nul la votul pentru desființarea Secției Specia…

5 VIDEO Prostituatele românce din Italia au ieșit la muncă cu termoscanere, mască și dezinfectant

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi