Consumul de carne pe cap de locuitor: 58 de kilograme pe an. Ce sortimente preferă românii şi cât ar câştiga dacă TVA ar scădea la 5%

Consumul de carne pe cap de locuitor: 58 de kilograme pe an. Ce sortimente preferă românii şi cât ar câştiga dacă TVA ar scădea la 5%

"Preţul mediu pentru un kilogram de carne de pasăre, cu TVA de 24%, este de 9 lei, ceea ce înseamnă o cheltuială anuală/familie de 666 de lei.
Cu TVA de 5%, aceeaşi cantitate de carne de pui ar costa numai 539,5 lei, fiind realizată o economie de 126,5 lei. Pentru carnea de porc, preţul mediu, cu TVA de 24%, este de 17 lei/kg, respectiv o cheltuială de 802,5 lei anual.
Cu TVA de 5%, din bugetul familiei s-ar cheltui 650 de lei, iar economia ar fi de 152,5 lei. Preţul mediu pentru carnea de vită, cu TVA de 24%, este de 18 lei/kilogram.
Cheltuiala pe un an s-ar ridica la 238 de lei, însă cu TVA de 5%, costul ar fi de numai 192,5 lei, ceea ce înseamnă o economie de 45,5 lei
", arată studiile efectuate de producătorii din industria cărnii pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Economie de 75 de euro pe an cu TVA 5%

O familie ar putea economisi peste 75 de euro/an dacă s-ar reduce cota TVA pentru carne şi produse din carne la 5%, iar fiecare român ar putea avea, anual, cu 81 de lei mai mult în buzunar decât în prezent, conform studiilor efectuate de reprezentanţii din industrie, publicate pe platforma de comunicare taietva.ro.

"După reducerea cotei TVA pentru carne şi produsele din carne, fiecare român ar avea, anual, cu 81 lei mai mult în buzunar decât acum. O familie cu patru membri va plăti anual pe carne peste 1.700 lei, iar cu TVA 5% ar face o economie de aproximativ 325 de lei, având pe masă aceeaşi cantitate de produse", precizează producătorii din industria cărnii.

Aceştia consideră că pentru un calcul exact ar trebui adăugate şi economiile făcute pentru "preparate din carne", "peşte şi preparate din peşte" şi "alte tipuri de carne", însă pentru aceste categorii nu sunt studii exacte în ceea ce priveşte preţurile medii.

Petiţie pentru scăderea taxării

Prin intermediul platformei on-line de comunicare a campaniei www.taietva.ro, românii se pot implica direct în procesul de tăiere a TVA la carne şi preparatele din carne prin semnarea unei petiţii on-line, pot distribui bannerele campaniei şi pot trimite câte un mail politicienilor pe care i-au ales. În plus, pot urmări demersurile făcute pentru scăderea TVA.

Campania “Taie TVA” este susţinută de Federaţia Naţională PROAGRO, de Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 De citit!

4 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante

5 Priviți ce panouri rutiere montează Poliția din Ungaria, exclusiv pentru șoferii români