Cum arată economia din Galaţi, centrul siderurgiei româneşti

Cum arată economia din Galaţi, centrul siderurgiei româneşti

Ziarul Financiar continuă proiectul editorial „Economia judeţelor la raport“, prin care aduce în prim-plan starea economiei la nivel judeţean.

Cum arată economia din Galaţi, centrul siderurgiei româneşti

Astăzi vom prezenta în detaliu principalii indicatori economici din Galaţi, un judeţ care în urmă cu zece ani dădea cel mai mare exportator al României – combinatul siderurgic ArcelorMittal (fostul Sidex), o companie care însă şi-a pierdut forţa în criză - , un judeţ cu familii puternice de antreprenori (familia Rapotan, familia Miron), dar şi un judeţ în care economia medie şi mare  - respectiv companiile cu afaceri de peste 10 milioane de lei - respiră doar în municipiile Galaţi, Tecuci şi în localitatea Vânători.

La rubrica economie, de pe site-ul prefecturii Galaţi, informaţiile despre starea judeţului se opresc în 2007, când toţi indicatorii produc­ţiei industriale erau în floare. Ca un reper simplu, la acea dată combinatul siderurgic din Galaţi avea peste 13.000 de angajati, era cel mai mare exportator al Ro­mâ­niei, avea afaceri de 2 mld. euro şi intrase în „zodia pro­fi­tu­rilor“, care a culminat cu un rezultat net record de 164 mil. eu­ro în 2008. Un an mai târziu, vestea unei pierderi de peste 300 mil. euro zguduia economia locală, iar acţionarii pu­neau pe masă programe de plecări voluntare pentu a reduce nu­mă­rul de angajaţi. La privatizarea din 2001 cu gru­pul ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, combinatul avea 27.000 de angajaţi, în 2008 rămă­se­se­ră 13.700 de oameni, iar anul trecut în fostul Sidex lucrau 7.100 de oameni, respectiv 8% din efectivul total de salariaţi al firmelor gălăţene.

„Ca parte a eforturilor noastre de a fi mai competitivi, a scăzut şi numărul salariaţilor în ultimii ani, acesta ajungând la 9.000 de angajaţi în 2013, incluzându-i şi pe cei din companiile contractoare. În acest sector, am aplicat întotdeauna numai scheme de plecări voluntare sau de pre-pensionare, însoţite de pachete compensatorii“, spune Bruno Ribo, director gene­ral al ArcelorMittal Galati. El adaugă însă că salariul mediu al unui angajat al companiei este cu 6% mai mare decât media naţională, respectiv 380 de euro, fără a lua în calcul şi pachetele de beneficii suplimentare.

Compania şi-a redus numărul de angajaţi cu peste 6.000 de persoane în perioada 2009-2013 când pierderile cumulate ale companiei au ajuns la 3,33 mld. lei (757 mil. euro), potrivit calculelor ZF la un business cumulat de 28,7 mld. lei.

Cum arată astăzi economia din Galaţi este o întrebare care nu are răspuns pe site-urile prefecturii sau primăriei din cel mai mare oraş al judeţului.

Citeşte mai multe despre economia din Galaţi pe www.zf.ro

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Totul a fost o minciună” / Consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul provine din laborator

2 Liderul unui temut clan de lângă București, asasinat în SUA. A fost executat de mafia românească pentru 200.00…

3 Palatul Regal şi Cazinoul din Mamaia, pierdute definitiv printr-o sentinţă revoltătoare care-i uşurează viaţa …

4 Balamuc la vârful Poliției Române? / Gavriș fusese numit vineri seară, chiar în timp ce era la Hanul lui Manuc, …

5 Liberalizarea pieței energiei / Care este diferența între prețul din serviciul universal și cea mai mică ofert…