Cursul BNR a crescut la 4,4695 lei/euro

Cursul BNR a crescut la 4,4695 lei/euro

Moneda naţională s-a depreciat uşor în prima parte a sesiunii interbancare de luni, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4695 lei/euro, cu 0,75 bani peste nivelul de vineri.

Cursul BNR a crescut la 4,4695 lei/euro (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4620 lei/euro.

În acelaşi timp, rata de referinţă leu/dolar american a crescut de la 3,2130 lei/dolar la 3,2336 lei/dolar.

Paritatea leu/franc elveţian a urcat de asemenea, de la 3,6677 lei/franc la 3,6768 lei/franc.

În debut, euro a fost cotat la 4,4665 lei, uşor mai sus faţă de nivelul de vineri seară, când băncile au schimbat euro la 4,4615 - 4,4650 lei.

În prima parte a sesiunii, cursul a variat uşor, în jurul nivelului de 4,47 lei/euro, iar volumele tranzacţionate au fost reduse.

Valutele din regiune au consemnat, de asemenea, deprecieri în raport cu euro, investitorii fiind îngrijoraţi de violenţele din estul Ucrainei, care au dat naştere unui nou schimb tensionat de replici între Washington şi Moscova.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Ratele medii ale dobânzilor afişate luni de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut la 2,02 - 2,52% pe an, de la 1,85 - 2,35% vineri. Dobânzile sunt cu mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, şi peste rata dobânzii la facilitatea de depozit practicată de banca centrală, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână sunt de 1,98 - 2,48% pe an, peste nivelurile de vineri, de 1,9 - 2,4% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a rămas la 2,97% pe an.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro