Dean Thompson: Guvernul trebuie să asigure stabilitatea mediului investițional

Dean Thompson: Guvernul trebuie să asigure stabilitatea mediului investițional

Guvernul trebuie să asigure stabilitatea mediului investițional, evitând luarea de decizii în grabă, pe termen scurt, a declarat, miercuri, Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA, la o conferință organizată cu prilejul aniversării a patru ani de la listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori București.

"Guvernul trebuie să asigure stabilitatea mediului investițional, evitând luarea de decizii în grabă, pe termen scurt. Anul trecut, Guvernul României a adoptat un Plan de Acțiune pentru îmbunătățirea guvernanței economice. Încurajăm colaborarea Guvernului cu Coaliția pentru Dezvoltarea României în vederea implementării și dezvoltării Planului de Acțiune", a spus Dean Thompson, la o conferință de presă organizată cu ocazia ceremoniei oficiale de deschidere a ședinței de tranzacționare, pentru a marca aniversarea a patru ani de la listare a Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori București.

Acesta a explicat că un proces decizional solid ca parte a guvernanței corporative oferă un beneficiu suplimentar, adesea nemenționat: protejează o companie de pericolul corupției.

"Știm cu toții: corupția generează eșec. Însă ce anume generează corupție ? Principalele cauze ale corupției sunt existența unei oportunități clare, lipsa răspunderii și transparenței și o slabă aplicare a legislației. Bunele practici de guvernanță corporativă stabilesc 'reguli clare ale jocului' și 'mecanisme de control'. Prin urmare, actele de corupție sunt mai greu de ascuns și responsabilizarea se asigură mai ușor. Conduse adecvat, companiile unde statul este acționar constituie fundamentul susținerii eforturilor guvernamentale de a combate corupția din domeniul economic. Limitând oportunitățile de corupție, companiile în care statul este acționar nu vor mai greva resursele limitate ale statului", a afirmat Dean Thompson.

Oficial SUA a spus că cel mai important lucru este că o bună guvernanță corporativă și eliminarea oportunităților de corupție vor aduce beneficii acționarilor finali ai companiilor de stat: cetățenii României.

"Românii suportă costurile serviciilor de proastă calitate și pe cele ale subvenționării companiilor prost administrate. Făcând acest lucru, românii renunță la alte servicii publice extrem de necesare. Dacă aceste costuri nu ar exista, presiunea bugetară ar scădea, iar statul român și-ar putea dedica resursele îmbunătățirii serviciilor publice, în beneficiul tuturor românilor. Încurajez Guvernul României să își coordoneze eforturile de a lupta împotriva corupției cu cele de promovare a bunei guvernanțe corporative", a explicat Thompson .

Acesta a mai spus că Ambasada SUA își dorește să continue să colaboreze cu Guvernul României, Franklin Templeton și BERD pentru a progresa în aplicarea practicilor de guvernanță corporativă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Băăăă! / Avocata care i-a apărat pe Mike Tyson și pe Michael Jackson, cooptată în „echipa globală” de apărători ai fraților Andrew și Tristan Tate

4 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate

5 Ce dramă a provocat un vibrator în familia unui zugrav din Prahova