Dumitru(CF): Impactul de runda I a măsurilor prevăzute în Codul Fiscal va fi de 17,1 miliarde de lei, în 2016

Dumitru(CF): Impactul de runda I a măsurilor prevăzute în Codul Fiscal va fi de 17,1 miliarde de lei, în 2016

Adoptarea noului Cod Fiscal va genera, ca efect de runda întâi, un deficit de 17,1 miliarde de lei, respectiv 2,3% din PIB, în 2016, a declarat, miercuri, președintele Consiliului Fiscal (CF), Ionuț Dumitru.

"În materie de impact bugetar, putem distinge două categorii de efecte ale Codului Fiscal asupra bugetului. În primul rând, un efect de runda întâi — și aici discutăm de un efect matematic, discutăm de 17 miliarde de lei impact bugetar în 2016, adică 2,3% din PIB. La aceste cifre mai trebuie să adăugăm informațiile recente care se referă mai degrabă la politica de cheltuieli, politica bugetară — și aici vedem cel mai important lucru, din punctul meu de vedere, și deja nu sunt numai zvonuri — sunt declarații oficiale ale guvernanților: se intenționează majorarea semnificativă a salariilor din sectorul public. Informație pe care am auzit-o și prin vocea ministrului de Finanțe și a ministrului Muncii, a explicat Ionuț Dumitru.

Potrivit acestuia, impactul brut al majorării salariilor în sectorul bugetar, în conformitate cu noul proiect de lege-cadru a salarizării, este estimat la 15,5 miliarde de lei, iar cel net la 10 miliarde de lei. Majorarea salariilor din sectorul bugetar ar avea un impact de 1,3% din PIB.

"Impactul bugetar (al creșterii salariilor bugetarilor — n. r.) estimat pentru 2016 este undeva în zona lui 15 miliarde de lei, iar aceasta înseamnă peste 30% creșterea salariului în medie în sectorul bugetar", a adăugat Dumitru.

Potrivit președintelui CF, deficitul bugetar va depăși 3% din PIB în 2016, după aplicarea noului Cod Fiscal, existând riscul reintrării României în procedura de deficit excesiv. Incluzând creșterea de salarii în sectorul bugetar și implementarea angajamentului politic pentru cheltuielile de apărare, deficitul bugetar ar putea atinge 5% din PIB peste 2 ani, ceea ce ar accentua tendința de creștere nesustenabilă a datoriei publice, de peste 45% din PIB, cel mai probabil încă din 2017.

"În scenariul în care cresc și salariile în sectorul bugetar, stimulul fiscal prociclic proiectat pentru 2016 ar fi chiar mai puternic ca amploare decât cel din anul 2008", a spus el.

Astfel, România ar putea cădea din nou "în capcana" unei politici fiscale pro-ciclice, riscând să fie constrânsă să implementeze măsuri de ajustare structurală de amploare într-o inevitabilă fază viitoare de recesiune.

Potrivit acestuia, beneficiile în materie de creștere economică suplimentară pe termen scurt vor fi depășite "de costurile pe care o inevitabilă consolidare fiscală le-ar putea genera în faza descendentă a ciclului economic". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...