După aproape 120 de ani, piaţa argintului a trecut în era electronică. Cum se va stabili preţul metalului preţios

După aproape 120 de ani, piaţa argintului a trecut în era electronică. Cum se va stabili preţul metalului preţios

Potrivit vechii proceduri, denumită „fixing“, trei bănci organizau conferinţe zilnice pentru a stabili un preţ de referinţă pentru argint, ceea ce a permis traderilor să cumpere şi să vândă metalul preţios la un singur preţ, scrie Reutares, preluată de Agerpres.

 

Această procedură a demarat în 1887, iar începând din 1999 procedura s-a derulat prin telefon între HSBC, Deutsche Bank şi Bank of Nova Scotia. Această procedură a luat sfârşit joi, când a avut loc ultima conferinţă pe piaţa londoneză a argintului, unde se derulează zilnic tranzacţii în valoare de trei miliarde de dolari.

 

După izbucnirea mai multor scandaluri de manipulare a indicatorilor de referinţă de pe pieţele financiare, în special cele referitoare la manipularea London Interbank Offered Rate (Libor), organismele de reglementare a pieţelor financiare din Europa şi SUA au început să urmărească cu atenţie modul în care sunt stabilite preţurile pe piaţa metalelor preţioase.

 

Noul sistem, denumit London Silver Price, este o licitaţie electronică care va avea loc zilnic la prânz, ora Londrei, pe o platformă de tranzacţionare furnizată de bursa CME Group şi administrată în comun cu Thomson Reuters. 

 

London Bullion Market Association (LBMA), care a acţionat ca intermediar în încercarea de a găsi o alternativă la vechea procedură, va public zilnic pe pagina sa de Internet date privind volumele şi participanţii la fiecare licitaţie.

 

Piaţa argintului a devenit prima piaţă de metale preţioase care a renunţat la vechea procedură de „fixing“, urmând ca în cursul acestui an reforme similare să fie introduse pentru aur, platină şi paladiu.

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD a „câștigat” Primăria Sectorului 1! Justiția paralelă a Partidului a găsit 1360 de voturi în plus pentru „…

2 Avertismentul profesorului Virgil Păunescu în legătură cu vaccinurile

3 Așa o fi?

4 Mafia cu gulere galbene / Te crucești când citești așa ceva!

5 Categoria „valori” / A murit „El Magico” Raj, celebrul dealer al vedetelor