După aproape 120 de ani, piaţa argintului a trecut în era electronică. Cum se va stabili preţul metalului preţios

După aproape 120 de ani, piaţa argintului a trecut în era electronică. Cum se va stabili preţul metalului preţios

Potrivit vechii proceduri, denumită „fixing“, trei bănci organizau conferinţe zilnice pentru a stabili un preţ de referinţă pentru argint, ceea ce a permis traderilor să cumpere şi să vândă metalul preţios la un singur preţ, scrie Reutares, preluată de Agerpres.

Această procedură a demarat în 1887, iar începând din 1999 procedura s-a derulat prin telefon între HSBC, Deutsche Bank şi Bank of Nova Scotia. Această procedură a luat sfârşit joi, când a avut loc ultima conferinţă pe piaţa londoneză a argintului, unde se derulează zilnic tranzacţii în valoare de trei miliarde de dolari.

După izbucnirea mai multor scandaluri de manipulare a indicatorilor de referinţă de pe pieţele financiare, în special cele referitoare la manipularea London Interbank Offered Rate (Libor), organismele de reglementare a pieţelor financiare din Europa şi SUA au început să urmărească cu atenţie modul în care sunt stabilite preţurile pe piaţa metalelor preţioase.

Noul sistem, denumit London Silver Price, este o licitaţie electronică care va avea loc zilnic la prânz, ora Londrei, pe o platformă de tranzacţionare furnizată de bursa CME Group şi administrată în comun cu Thomson Reuters.

London Bullion Market Association (LBMA), care a acţionat ca intermediar în încercarea de a găsi o alternativă la vechea procedură, va public zilnic pe pagina sa de Internet date privind volumele şi participanţii la fiecare licitaţie.

Piaţa argintului a devenit prima piaţă de metale preţioase care a renunţat la vechea procedură de „fixing“, urmând ca în cursul acestui an reforme similare să fie introduse pentru aur, platină şi paladiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…