Economiile mondiale avertizează asupra riscurilor globale și solicită acțiuni curajoase

Economiile mondiale avertizează asupra riscurilor globale și solicită acțiuni curajoase

Statele membre ale Fondului Monetar Internațional (FMI) au arătat, sâmbătă, că sunt necesare acțiuni curajoase pentru impulsionarea însănătoșirii economiei globale și au făcut un apel la guverne să nu 'lovească' creșterea prin reducerea prea drastică a bugetelor, transmite Reuters.

Cu o economie a Japoniei care caută să se mențină la suprafață, cu o zonă euro care se confruntă cu riscul recesiunii și în fața unei încetiniri a creșterii în China, Comitetul Financiar al FMI a subliniat că prioritatea o reprezintă concentrarea pe creștere.

'Un număr de țări se confruntă cu perspectiva unei creșteri mai reduse cu o rată a șomajului care rămâne la un nivel innacceptabil de ridicat', a arătat Comitetul Financiar al FMI.

În această săptămână, Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere la 3,3%, de la 3,4%, estimările privind creșterea economiei globale, cea de-a treia reducere din acest an, pe măsură ce perspectivele unei însănătoșiri sustenabile după criza financiară globală din 2007 — 2009 s-au înrăutățit, în pofida injecțiilor masive de capital la care au recurs băncile centrale din întreaga lume.

FMI a indicat Europa drept principala îngrijorare, un sentiment relevat de autoritățile, economiștii și investitorii prezenți la Washington la reuniunea de toamnă a FMI.

Pe de altă parte, oficialii europeni au încercat să elimine îngrijorările.

Președintele Băncii Central Europene (BCE), Mario Draghi, a arătat că înăsprirea politicilor fiscale în zona euro se va diminua, în timp de ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a minimalizat ideea potrivit căreia cea mai mare economie a regiunii s-a confruntat cu riscul recesiunii.

'Nu există niciun motiv pentru a vorbi despre o criză în economia globală', a declarat Schaeuble.

Comitetul Financiar al FMI a solicitat flexibilitate fiscală.

Statele Unite sunt privite cu un relativ optimism în tabloul întunecat al economiei globale iar investitorii au pariat pe dolar drept rezultat.

Îngrijorările potrivit cărora încetinirea avansului economic global se vor reflecta și în SUA sunt în creștere în condițiile în care, chiar dacă SUA au revenit pe creștere, inflația redusă și majorarea salariilor sugerează că cea mai înceată însănătoșire de după război nu furnizează un impuls sustenabil pentru cerere.

Oficiali de top din Rezerva Federală a SUA au vorbit despre riscuri în creștere, iar numărul doi din banca centrală a SUA a subliniat că încetinirea economiei la nivel global ar putea amâna planurile de creștere a dobânzii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”