Euro s-a depreciat față de dolar, ajungând la cel mai redus nivel din mai 2006

Euro s-a depreciat luni față de dolar aproape de cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, investitorii estimând că Banca Central Europeană va adopta măsuri de relaxare cantitativă (QE), transmit AP și Reuters.

Euro a scăzut la 1,18605 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din mai 2006. Vineri, euro s-a tranzacționat la 1,1955 dolari.

Într-un interviu acordat cotidianului financiar german 'Handelsblatt', președintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că în prezent riscul ca Banca Central Europeană să nu-și îndeplinească obiectivul de menținere a stabilității prețurilor în zona euro este mai ridicat decât în urmă cu șase luni.

'Piețele financiare au înțeles din această declarație că Mario Draghi este pregătit să adopte măsuri de relaxare cantitativă', a explicat analistul Shin Kadota, de la Barclays în Tokyo. Economiștii se așteaptă ca datele ce vor fi publicate miercuri să arate că rata anuală a inflației în zona euro a încetinit la 0,1% în decembrie, pe fondul scăderii prețurilor la energie, mult sub ținta de inflație a BCE fixată la sub 2%. Ar fi pentru prima dată din 2009 când se ajunge la acest nivel scăzut.

Aceste date ar putea determina BCE să adopte măsuri de relaxare cantitativă la prima reuniune de politică monetară din acest an, în 22 ianuarie. De asemenea BCE va fi sub presiune pentru a implementa mai multe măsuri de politică monetară, după ce studiile recente arată o încetinire a creșterii activității economice în Europa și Asia.

Prețul țițeiului, care a scăzut cu peste 50% față de iunie 2014, a afectat multe companii energetice. La bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a scăzut luni la 55,86 dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani și jumătate.

Luna trecută, guvernatorul Bundesbank, Jens Weidmann, a avertizat că măsurile de relaxare cantitativă ar putea să nu funcționeze în Europa. 'Nu poți aplica pur și simplu aceeași formulă care s-a bucurat de succes în SUA sau în Japonia', a afirmat Weidmann la o conferință desfășurată în Frankfurt, comentând perspectiva adoptării unor noi stimulente monetare, cum ar fi achiziționarea de obligațiuni guvernamentale.

'În SUA, există un stat centralizat care emite obligațiuni sigure, garantate. Nu avem aici un astfel de stat centralizat', a declarat guvernatorul Bundesbank, care a avertizat că unele state ar putea fi descurajate să mai adopte reforme dacă ar obține împrumuturi prea ieftine.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Veste sinistră în presa americană: Regimul de la Beijing ar fi decis abandonarea orașului Wuhan! Oamenii…

2 VIDEO Veștile triste încep să se confirme! Conducerea Chinei a trimis 40 de incineratoare mobile în Wuhan

3 Cum arată sondajul cu care i-a păcălit Ciolacu pe pesediști în CEx

4 Informație / Probleme la CCR. Președintele, întâlnire de taină cu liberalii la Vila Lac

5 Document / Fraților, suntem luați de proști? Predoiu cere detaşarea la Ministerul Justiţiei a unei judecătoare c…

recomandări

Te ia DNA: Ioan Chelaru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul