Excedentul bugetar urcă la 0,7% din PIB după primul trimestru; încasările din TVA, în creștere cu 20,8%

Excedentul bugetar urcă la 0,7% din PIB după primul trimestru; încasările din TVA, în creștere cu 20,8%

Bugetul general consolidat a încheiat primul trimestru al anului 2015 cu un excedent în creștere semnificativă, la 4,9 miliarde lei, respectiv 0,7% din PIB, față de un surplus de 2,3 miliarde de lei, respectiv 0,33% din PIB, în primele două luni ale anului, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice. În perioada similară din anul precedent, bugetul general consolidat înregistra un deficit de 900 milioane de lei, respectiv 0,14% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 54,96 miliarde lei, reprezentând 7,8% din PIB, au fost cu 12,6% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.

Potrivit datelor MFP, creșteri semnificative față de aceeași perioadă a anului precedent s-au înregistrat la încasările din TVA (+20,8%), accize (+11,4%), impozitul pe venit (+14,6%), venituri nefiscale (+21,2%). Încasările din contribuții de asigurări sociale au crescut doar cu 0,5% față de anul anterior reflectându-se măsura de reducere cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor angajatorilor.

La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creșteri față de anul precedent la impozite și taxe pe proprietate cu 6,6%, în timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 0,4%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 50,1 miliarde lei, s-au redus în termeni nominali cu 0,6% față de aceeași perioadă din anul precedent, respectiv 0,3% puncte procentuale ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri semnificative la subvenții (-3,4%), bunuri și servicii (-3,1%), cea mai mare diferență înregistrându-se la dobânzi (-34,1%) ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat la nivel maxim istoric.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 3,42 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB, în creștere ușoară (+2,5%) față de nivelul investițiilor aferent aceleași perioade a anului precedent.

Pentru anul 2015, autoritățile române și instituțiile financiare internaționale au convenit un deficit bugetar de 1,83% din PIB. Anul trecut, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 1,85% din PIB. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD a „câștigat” Primăria Sectorului 1! Justiția paralelă a Partidului a găsit 1360 de voturi în plus pentru „…

2 Avertismentul profesorului Virgil Păunescu în legătură cu vaccinurile

3 Așa o fi?

4 Categoria „valori” / A murit „El Magico” Raj, celebrul dealer al vedetelor

5 VIDEO Pentagonul mută un arsenal ultramodern în Europa / Replica SUA la manevrele ruşilor din Marea Neagră