Fitch: Revenirea crizei în zona euro reprezintă cea mai mare amenințare la adresa economiei globale

Fitch: Revenirea crizei în zona euro reprezintă cea mai mare amenințare la adresa economiei globale

Revenirea crizei în zona euro reprezintă cea mai mare amenințare la adresa economiei globale, se arată într-un raport publicat luni de agenția de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite MarketWatch.

Într-un sondaj de opinie realizat de Fitch, 41% dintre cei intervievați în Hong Kong și 45% în Singapore au declarat că revenirea instabilității în zona euro este cel mai probabil eveniment care ar putea afecta redresarea economiei mondiale.

Rezultatele studiului din 2014 arătau că cele mai mari temeri la adresa economiei globale erau cauzate de prima majorare a dobânzii de bază din ultimul deceniu de către Rezerva Federală a SUA (Fed) și de vulnerabilitățile piețelor emergente.

Cu toate acestea, președintele BCE, Mario Draghi, a dat recent asigurări că redresarea zonei euro prinde avânt datorită măsurilor de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană.

Conform prognozei revizuite a BCE, anul acesta, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, față de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectând impactul favorabil al scăderii prețului la țiței și al deprecierii euro. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro a îmbunătățit încrederea companiilor.

În 2014, PIB-ul UE a crescut cu 1,4%, iar al zonei euro cu 0,9%, conform datelor preliminare publicate luna trecută de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Germania conduce redresarea regiunii, iar decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă a îmbunătățit încrederea companiilor. Analiștii se așteaptă la un avans al economiei zonei euro de 0,4% în primul trimestru din 2015.

Analiștii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă și declinul prețului țițeiului vor stimula economia zonei euro în acest an. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /