Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

FMI a aprobat un plan de ajutorare a Ucrainei în valoare de 17 miliarde de dolari

Consiliul de Administraţie al FMI, organism care reprezintă toate cele 188 de state membre, a aprobat deblocarea „cât mai curând” pentru Ucraina a unui prim împrumut în valoare de 3,2 miliarde de dolari. Acest împrumut ar trebui să acopere datoria la gaze a Ucrainei faţă de Rusia, compania rusă solicitând plata a 2,2 miliarde de dolari.

Planul de ajutorare trebuie să ajute Ucraina să acopere plăţi în contul datoriei programate în acest an, în contextul dificultăţilor economice şi financiare agravate de protestele prelungite din ultimele luni, care au dus la înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici şi la anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia.

Autorităţile interimare de la Kiev au solicitat împrumutul la începutul lunii martie, reuşind să câştige încrederea FMI odată cu anunţul privind scăderea subvenţiilor la energie, măsură cerută de organizaţia economică internaţională şi care va duce la creşterea cu 50% a preţului la gaze. Acest aspect a fost subliniat de şeful FMI, Christine Lagarde, după ce Kievul a „luat măsuri decisive”

Sarcina asumată de Ucraina se anunţă a fi dificilă, în condiţiile în care economia acestei ţări ar trebui să se contracteze cu 5% în acest an, potrivit unor estimări ale FMI. O creştere de 2% ar urma să fie înregistrată în 2015, potrivit instituţiei.

Demers FMI va deschide calea pentru câştigarea încrederii altor donatori, cum ar fi Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Puterea de la Kiev speră ca cei doi actori menţionaţi să contribuie la planul de salvare, estimat să ajungă la 27 de miliarde de dolari.

Important de precizat este faptul că  următoarele împrumuturi ale FMI vor fi acordate în etape şi cu condiţia aplicării de către Kiev a unui program de austeritate.

Planul de ajutorare, al treilea acordat Ucrainei începând din 2008, ar trebui să permită de asemenea ameliorarea climatului de afaceri, însă situaţia politică a ţării este în continuare incertă.

Conducerea de la Kiev încearcă să respecte condiţiile planului de ajutorare cu toate că experienţele anterioare, liniile de credit din 2008, 16,4 miliarde de dolari, şi 2010, 15,1 miliarde de dolari, au fost întrerupte în momentul în care s-a încercat trecerea la adoptarea de măsurilor nepopulare.

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Filmul atacului de la Săpoca în care au fost uciși 4 oameni și răniți alți 9: „Totul s-a petrecut în mai puţin…

2 VIDEO De văzut! Traian Berbeceanu, interviu de excepție la „Garantat 100%”. Avertismentul care dă fiori al com…

3 Dăncilă, declarații halucinante la Antena 3! Fraților, pe asta o droghează păpușarii din Secu?

4 Va salva Iohannis Curtea Supremă din mâinile PSD? Moment-CHEIE în justiție!

5 HOPA! Clujul, singurul mare oraș al României unde USR / PLUS recunoaște că NU poate câștiga primăria! NICIUN par…

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi