FMI a revizuit în scădere, la 2,4%, estimările privind avansul economiei românești în 2014

FMI a revizuit în scădere, la 2,4%, estimările privind avansul economiei românești în 2014

Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere la 2,4%, faţă de 2,8% în luna iunie, estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat, marți, de instituția financiară internațională.

În raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creștere de 2,8% pentru economia românească. Autoritățile de la București se așteaptă însă la o creștere economică de 2,8% în acest an chiar dacă avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%. În 2013, economia românească a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de creștere din Europa.

Pe de altă parte, în prognoza de toamnă, FMI a lăsat nemodificată estimarea pentru 2015, când România ar urma să înregistreze un avans al Produsului Intern Brut de 2,5%.

România a reintrat în recesiune tehnică la finele primului semestru, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%.

In semestrul I, produsul intern brut a crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează să acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

'Revenirea turbulențelor pe piețele financiare și o revigorare mai slabă în zona euro continuă să fie principalele riscuri care planează asupra acestor perspective', se arată în cea mai recentă ediție a raportului World Economic Outlook. 'Pe măsură ce revenirea continuă și având în vedere că majoritatea țărilor vor continua consolidarea fiscală pentru refacerea echilibrului fiscal deteriorat în timpul crizei globale, politicile monetare și cursul de schimb ar trebui utilizate într-o manieră flexibilă pentru a răspunde la modificarea condițiilor economice și de pe piață', se mai arată în raportul FMI. Instituția financiară consideră că reformarea pieței muncii, îmbunătățirea climatului de afaceri și a competitivității este crucială pentru multe țări din Europa de Sud-Est.

De asemenea, FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluția prețurilor de consum în România, acestea urmând să crească cu 1,5% în 2014, față de estimările din primăvară, care indicau o creștere de 2,2%. Pentru 2015, FMI estimează o creștere a prețurilor de consum de 2,9%. Anul trecut, inflația medie anuală a fost 4%.

Pentru acest an, Banca Națională a României /BNR/ a stabilit o țintă de inflație de 2,5% plus/minus un punct procentual. Recent, însă, BNR a anunțat revizuirea în scădere a prognozei de inflație la 2,2% pentru acest an.

În ceea ce privește rata șomajului, cele mai recente prognoze ale FMI privind România arată că aceasta nu va scădea decât ușor în 2014, până la 7,2% de la 7,3% în 2013, o scădere similară urmând să fie înregistrată anul viitor, până la 7,1%.

La nivel global, FMI a revizuit, marți, în scădere, estimările privind evoluția economiei mondiale în acest an și anul următor, evocând riscul de 'stagnare' în țările bogate precum și accentuarea tensiunilor geopolitice în Ucraina și Orientul Mijlociu. După un avans de 3% în 2013, Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,3% în acest an, cu 0,1% mai puțin decât precedentele estimări publicate în luna iulie. FMI se așteaptă la o relansare a economiei mondiale în 2015, grație unei creșteri de 3,8%, însă acest avans este cu 0,2 puncte mai mic decât cel preconizat în urmă cu două luni.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”