FMI: Declinul prețului la petrol afectează Rusia, dar stimulează avansul economiei mondiale

Scăderea prețului la petrol va stimula avansul economiei mondiale, dar prezintă riscuri pentru statele producătoare, inclusiv Rusia, a afirmat, luni, la Washington, directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, acesta fiind primul comentariu al oficialului FMI după declinul de 18% al țițeiului înregistrat luna trecută, transmite Bloomberg.

Pentru Rusia, scăderea reprezintă 'o amenințare semnificativă, care se adaugă fragilității și vulnerabilității economiei, iar ei știu asta. Rămâne de văzut care va fi reacția', a declarat șeful FMI, la o conferință organizată de Wall Street Journal.

Un declin de 30% al prețului țițeiului are ca rezultat o sporire de 0,8% a avansului celor mai importante economii și probabil de 0,6% pentru SUA, a explicat Lagarde. Deși exportatorii sunt afectați, 'per total reprezintă un câștig net'.

Petrolul și gazele naturale reprezintă 68% din exporturile Rusiei și 50% din bugetul său federal. Moscova a pierdut anul acesta aproape 90 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, echivalentul a 4,5% din PIB. Rubla rusească a coborât, luni, la un nou minim istoric în raport dolarul, trecând pentru prima dată în istorie pragul de 50 de ruble pentru un dolar, pe fondul scăderii prețului petrolului și al sancțiunilor economice impuse Rusiei de statele occidentale.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, săptămâna trecută, să mențină plafonul oficial de producție la 30 de milioane de barili pe zi pentru următoarele șase luni, ceea ce a determinat o cădere a prețului barilului de țiței Brent până la cea mai scăzută valoare din ultimii patru ani.

În ultimele cinci luni, prețul țițeiului Brent a coborât cu aproape 25%. Luni, la bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a crescut cu 2,39 dolari, ajungând la 72,54 dolari.

De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna ianuarie a scăzut luni cu 2,85 dolari, ajungând la 69 de dolari.

FMI ar putea fi solicitat să sprijine statele mai mici dependente de exporturile de țiței, a anunțat directorul general al FMI.

Referindu-se la Ucraina, Lagarde a afirmat: 'Încă mai este necesară o finanțare masivă pentru a sprijini Guvernul care și-a arătat angajamentul de a reforma țara".

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMĂ ORĂ Premierul confirmă interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat!

2 SURSE Jaf la drumul mare! Peste 9000 de piloși PSD inventariați până acum în ministere și agențiile guvernamen…

3 Firea, despuiată public de Orban și Tăriceanu, scoate flăcări pe nas la Antena 3! Bine, n-a uitat să spună că …

4 Băsescu închide subiectul Năstase la Cotroceni: A fost un truc. Iohannis nu-l iubește, dar a vrut să dea un se…

5 HOPA! Ministrul Economiei o face muci pe Firea și spune că bate câmpii în privința termoficării! Frate, de und…

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă