FMI preferă REDUCEREA CAS din 2015,dar nu exclude o tăiere din vară dacă se iau măsuri de compensare

FMI preferă REDUCEREA CAS din 2015,dar nu exclude o tăiere din vară dacă se iau măsuri de compensare

FMI preferă REDUCEREA CAS din 2015,dar nu exclude o tăiere din vară dacă se iau măsuri de compensare

"Este în mod evident un efort foarte important şi toate opţiunile şi alegerile dificile trebuie realizate cu foarte multă grijă. Am spus întotdeauna că cel mai bun moment ar fi la discuţia bugetului pe 2015, dar dacă va apărea mai devreme o reevaluare cu implicarea tuturor părţilor vizate, şi dacă poate fi realizată mai devreme o politică neutră din punct de vedere al impactului asupra deficitului, suntem deschişi la discuţii, chiar şi din această vară", a afirmat şeful misiuinii de evaluare, Andrea Schaechter, într-o conferinţă de presă, prin telefon de la Washington, întrebată dacă este realist obiectivul de reducere a CAS din acest an.

Oficialul FMI a spus că pentru a putea atinge acest obiectiv Guvernul ar trebui să se uite mai întâi la măsuri de compensare şi una dintre zone este lărgirea bazei şi reevaluarea excepţiilor acordate actualilor contributori.

"Reducerea contribuţiilor sociale este cu siguranţă una dintre direcţiile în care se poate merge, dar cred că este foarte clar, de asemenea, că, dacă vorbim despre o reducere a ratei CAS, spre exemplu cu 5 puncte procentuale, va costa foarte mult, ar reduce substanţial veniturile colectate (...) Trebuie să să se evalueze dacă cei cu venituri mai mari contribuie suficient la sistemul CAS", a mai spus Schaechter.

În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta a declarat că pierderea la buget rezultată din scăderea CAS cu 5 puncte din iulie, de 2,6 miliarde lei pe un semestru, nu poate fi acoperită decât prin reduceri de cheltuieli, creşteri de taxe şi majorarea deficitului, adăugând însă că deficitul nu poate urca şi nu vrea să taie cheltuieli.

PNL a anunţat marţi că va iniţia demersurile pentru depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta III dacă până la data de 1 mai Executivul nu va introduce măsurile de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale şi de eliminare a impozitului pe profitul reinvestit, cu aplicare de la 1 iulie.

Şefa misiunii FMI a insistat însă că o reducere a contribuţiilor ar trebui luată în calcul abia la construcţia bugetului pe 2015, întrucât veniturile colectate au impact direct asupra bugetului de pensii şi chletuielilor din sănătate.

"Trebuie avut în vedere că măsura ar avea un impact foarte important asupra sistemului de pensii. Nu vrem să punem în pericol pensiile din viitor sau plăţile din sistemul de sănătate. Este o reformă foarte serioasă, care trebuie făcută cu grijă, iar bugetul pe 2015 este cel mai potrivit moment pentru această discuţie", a spus oficialul FMI.

Schaechter a adăugat că este de acord cu obiectivul Guvernului de a reduce CAS şi cu obiectivul din spatele acestei măsuri, adică reducerea poverii fiscale asupra muncii, care este mare, "mai ales pentru cei cu venituri mici".

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia