Fondul Proprietatea: Listarea Hidroelectrica va fi realizată cel mai probabil în 2015. Complexul Energetic Oltenia trebuie restructurat

Fondul Proprietatea: Listarea Hidroelectrica va fi realizată cel mai probabil în 2015. Complexul Energetic Oltenia trebuie restructurat

Listarea Hidroelectrica va fi realizată cel mai probabil anul viitor, după ieşirea din insolvenţă, iar la Complexul Energetic Oltenia, deşi s-a anunţat o amânare până în octombrie, mai sunt încă multe lucruri de rezolvat, compania nefiind restructurată, afirmă managerul FP, Grzegorz Konieczny

Fondul Proprietatea: Listarea Hidroelectrica va fi realizată cel mai probabil în 2015. Complexul Energetic Oltenia trebuie restructurat (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"La Hidroelectrica, insolvenţa se va închide în cel mai bun scenariu înainte de finalul anului. Listarea va fi probabil în 2015, din ce se vede azi. O veste proastă pentru listări, dar domnul Borza este din nou acolo şi continuă restructurarea şi numirea unor manageri privaţi, profesionali, ceea ce este favorabil companiei", a spus Konieczny.

Compania de stat Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă în luna februarie, după ce a trecut printr-o astfel de procedură în perioada iunie 2010-iunie 2013.

În acordul cu FMI este prevăzută lansarea unor oferte publice iniţiale la finele lunii iunie pentru 15% din acţiunile statului la Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia.

"Listarea Hidroelectrica la Bursa de la Bucureşti şi eventual de la Londra va genera o infuzie de capital de 300 - 500 milioane de euro, bani ce vor fi alocaţi în retehnologizarea centralelor de mare putere şi finalizarea investiţiilor în capacităţi noi de producere a energiei electrice", a declarat luni într-un comunicat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Directorul Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, a declarat recent că listarea Complexului Energetic Oltenia a fost amânată pentru septembrie sau octombrie.

Reprezentantul Fondului Proprietatea a arătat că cele mai mari probleme se regăsesc la Complexul Energetic Oltenia, unde nu a avut loc restructurarea, ba mai mult, personalul a crescut la 18.850 de salariaţi, de la 18.700.

Potrivit lui Konieczny, CE Oltenia are spaţiu de reducere a cheltuielilor de producţie cu circa 30%.

"Emisiunea era planificată pentru iunie şi a fost amânată pentru a doua parte a anului, dar sunt încă multe întrebări legate de asta (....) Dacă nu avem un IPO la Oltenia anul ăsta, atunci 2015 va fi şi mai problematic", a afirmat managerul FP.

El a arătat că, în ciuda unor venituri care au atins 4,2 miliarde lei, compania a închis anul trecut pe pierdere.

În consecinţă, FP a ajustat în jos, în ultimul an şi jumătate, valoarea portofoliului deţinut la CE Oltenia cu 70%.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Aceasta este România adevărată, nu cea din presa panicardă

2 Așa o fi?

3 Scandal cu lături la vârful Mafiei din sindicate / Marioneta lui Surugiu de la SNAP a rupt lanțul! / Surugiu are s…

4 „Valori” mondiale / Vasluiul dă cea mai tânără bunică din lume, la doar 23 de ani

5 „O desfrânată ieftină” / Așa o descrie Claudia Pătrășcanu pe Bianca Drăgușanu