Franța ar putea avea o recoltă record la grâu, care se va adăuga stocurilor mondiale ridicate

Franța ar putea avea o recoltă record la grâu, care se va adăuga stocurilor mondiale ridicate

Franța, cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană, ar putea înregistra în acest an o recoltă record de 40,4 milioane tone de grâu moale, cu aproape 8% mai mare decât cea de anul trecut, iar vremea uscată din iunie va duce de asemenea la creșterea calității grâului, a anunțat marți firma de consultanță agricolă FranceAgriMer, transmite Bloomberg.

Recolta mare de grâu a Franței se va adăuga unor stocuri mondiale ample, în condițiile în care Departamentul american al Agriculturii prognozează că stocurile vor atinge un nivel record. De asemenea, recoltarea grâului în Franța era finalizată în proporție de 99% săptămâna trecută iar operatorii de silozuri Senalia și Socomac au anunțat că nu mai pot primi noi cantități pentru că silozurile sunt pline.

'Porturile sunt realmente supra-aglomerate cu grâu iar oamenii trebuie să exporte. Franța ar putea înregistra un ritm susținut al exporturilor în acest an', a declarat Caroline Bitton, analist la firma de consultanță Agritel. Potrivit sursei citate, producția de grâu în Franța este în creștere după ce fermierii au însămânțat cu grâu cea mai mare suprafață de după anul 1936, iar producția la hectar este cu 4% mai mare decât media. Anul trecut fermierii francezi au recoltat o cantitate de grâu de 37,5 milioane tone.

În timp ce producția de grâu a Franței este în creștere, la nivelul Uniunii Europene producția este posibil să fie mai mică decât anul trecut. Comisia Europeană estimează o producție comunitară de 139,4 milioane de tone, cu 6,3% mai mică decât cea de anul trecut. Germania, al doilea mare producător de grâu din UE, va avea în 2015 o recoltă mai mică decât în 2014, la fel ca și Marea Britanie, Polonia, România și Spania, susține firma Coceral.

În paralel, cotațiile futures la grâu la bursa de la Paris au scăzut cu 1,1% luni până la 179,25 euro pe tonă, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni. De la începutul anului și până în prezent cotațiile la grâu au scăzut cu 11%.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat luni că România a înregistrat în acest an o producție totală de grâu de 7,5 milioane de tone "ușor mai bună" decât în 2014.

"Pentru că s-a încheiat campania de recoltat la culturile însămânțate în toamna lui 2014 vreau să vă anunț că, din fericire, acestea nu au avut pierderi foarte mari. Din contră, la cultura grâului, rezultatele sunt ușor mai bune decât anul trecut. Dacă în 2014 cultura medie la hectar a fost de 3,64 tone, în anul 2015 a fost de 3,68 de tone. Cantitatea totală de grâu recoltată, conform datelor pe care le avem până în prezent din teritoriu, este de 7,5 milioane de tone, comparativ cu 7,4 milioane de tone în anul 2014", a subliniat luni șeful MADR, la finalul întâlnirii avute luni cu fermierii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu arată rău nici ea! / Reacția englezoaicei părăsite pentru o ucraineancă refugiată

2 Imagini care dau fiori soldaților ruși

3 De citit! / Replica unui grup de economiști ucraineni la afirmațiile lui Noam Chomsky despre războiul dintre Rusia și Ucraina

4 VIDEO Priviți, rușii aveau doar 10 bucăți, acum au mai rămas 9....

5 Interesante amănunte...