Franţa îngheaţă ajutoarele sociale şi salariile funcţionarilor publici pentru reducerea deficitului

Premierul francez Manuel Valls a anunţat miercuri îngheţarea ajutoarelor sociale şi menţinerea unei măsuri similare pentru salariile funcţionarilor publici, în vigoare din 2010, în cadrul unui plan de economii de 50 de miliarde de euro menit să reducă cheltuielile bugetare până în 2017.

Manuel Valls, premierul Franţei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful guvernului socialist a detaliat pentru prima oară măsurile de economisire anunţate în ianuarie de preşedintele Francois Hollande, reafirmând că Franţa îşi va respecta angajamentul de reducere a deficitului bugetar la 3% din PIB.

Valls a confirmat repartizarea economiilor de 50 de miliarde de euro care trebuie realizate în intervalul 2015-2017, respectiv 18 miliarde de euro în administraţia centrală, 11 miliarde de euro la nivelul autorităţilor locale şi 21 de miliarde de euro în domeniul protecţiei sociale.

Pensiile vor fi îngheţate, cu excepţia celor foarte mici, ca şi prestaţiile sociale, respectiv alocaţiile familiale şi ajutoarele de şomaj.

Cheltuielile statului vor fi reduse mai ales prin scăderea numărului de funcţionari, excepţie făcând educaţia, justiţia şi poliţia.

De asemenea, va fi menţinută o măsură de îngheţare a salariilor funcţionarilor publici, în vigoare din 2010.

Guvernul a cerut totodată autorităţilor locale să reducă cheltuielile.

Pentru compensarea acestor măsuri, Manuel Valls a anunţat introducerea din luna iunie a unei măsuri de susţinere a persoanelor cu venituri mici, fără alte precizări.

Premierul a spus că prioritatea guvernului este reducerea şomajului, care se menţine la nivelul de 10%, reducerea deficitului bugetar urmând să se facă fără a fi afectate investiţiile şi prin asigurarea continuării modelului social şi modernizarea serviciilor publice.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

3 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

4 ULTIMA ORĂ România are cea mai abruptă creștere a curbei de infectare cu coronavirus din Europa de Est

5 VIDEO Ascultați-l pe Dorneanu ce tupeu de borfaș are! Se apără cu tatăl vitreg al lui Tăriceanu, turnătorul Da…