Gazoductul Iaşi-Ungheni este gata pe teritoriul românesc, dar va fi complet funcţional abia în iunie

Gazoductul Iaşi-Ungheni este gata pe teritoriul românesc, dar va fi complet funcţional abia în iunie

 

„Porţiunea de pe teritoriul românesc este deja gata, subtraversarea Prutului va fi finalizată în luna mai, sunt o serie de întârzieri pe sectorul moldovean, însă tot proiectul, inclusiv cu partea moldoveană, va fi gata în luna iunie“, a declarat, pentru „Adevărul“, Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), instituţia care a supervizat realizarea gazoductului.

 

 

„La finele lunii iunie-începutul lunii iulie, vor fi finalizate lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni şi, având studiul de fezabilitate pentru partea a doua a acestui proiect, deja următorul guvern va semna un acord de împrumut cu BERD şi BEI, care şi-au exprimat disponibilitatea de a finanţa construcţia acestui tronson de gazoduct. Totodată, există promisiunea Comisiei Europene de a oferi Moldovei pentru realizarea proiectului 10 milioane de euro sub formă de suport bugetar“, a menţionat oficialul.

 

Potrivit estimărilor, costul lucrărilor de construcţie a tronsonului Ungheni-Chişinău se ridică la 70 de milioane de euro. Capacitatea gazoductului Iaşi-Ungheni, dacă gazul va fi dus până la Chişinău, va fi de 1,5 miliarde de metri cub pe an. Acesta va duce la independenţa Republicii Moldova faţă de Gazprom. Concomitent, companiile româneşti, Petrom şi Romgaz, vor putea exporta peste graniţă.

 

Duţu a explicat că segmentul Ungheni – Chişinău este alt proiect.

 

Preşedintele Traian Băsescu a avut o lungă dispută cu premierul Victor Ponta pe marginea lucrărilor de construcţie la gazoductul Iaşi-Ungheni. Şeful statului a făcut câteva vizite inopinate pe şantier şi a constatat că lucrările stagnează. În schimb, premierul a dat asigurări că lucrările sunt în grafic. Iniţial, conducta trebuia să fie gata în luna decembrie.

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu stă niciodată cu fața la...” / Detalii despre cum făceau amor „elevul” Dani Oțil și „mămica” Mihaela Rădules…

2 Noi amănunte / E râcă mare în lumea bună a Capitalei! Gaborii i-au spart petrecerea aniversară miliardarului Thi…

3 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

4 Irina Rimes, în călduri?

5 Beizadele PSD / Dezmăţ cu droguri, amor şi peste 100 de tineri la un loc