Germania: Mecanicii de locomotivă au început cea mai lungă grevă din ultimii 20 de ani

Germania: Mecanicii de locomotivă au început cea mai lungă grevă din ultimii 20 de ani

Mecanicii de locomotivă din Germania au început miercuri o grevă de protest de patru zile, cea mai lungă grevă din ultimii 20 de ani, care amenință să afecteze prima economie europeană și a declanșat o rară intervenție din partea cancelarului Angela Merkel care a cerut numirea unui mediator, transmit AFP și Reuters.

În ceea ce va fi cea de a șasea grevă declanșată de la începutul lunii septembrie, sindicatul german al mecanicilor de locomotivă (GDL) a informat că încetarea lucrului va afecta transportul de mărfuri începând de miercuri ora locală 15.00 (14.00 GMT), iar traficul de pasageri va fi afectat începând de joi 02.00 (01.00 GMT). Traficul feroviar nu va reveni la normal decât luni la ora locală 04.00 (03.00 GMT).

Conducerea companiei Deutsche Bahn a anunțat că va încerca să asigure cel puțin o treime din trenurile programate însă, cu toate acestea, sunt așteptate întârzieri semnificative, în condițiile în care compania feroviară germană transportă zilnic 5,5 milioane de pasageri și peste 600.000 de tone de marfă. Situația este îngreunată de faptul că Germania se pregătește să sărbătorească cea de 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului. Aproximativ două milioane de vizitatori sunt așteptați duminică în capitala Germaniei.

Cancelarul Angela Merkel, care rareori face comentarii cu privire la disputele dintre sindicate și patronat, a cerut mecanicilor de locomotivă să dea dovadă de responsabilitate adăugând că ar trebui luată în considerare demararea unei proceduri de mediere între sindicatul GDL și conducerea Deutsche Bahn. 'Nu pot decât să fac apel la simțul lor de responsabilitate pentru a găsi acele soluții care fac cel mai puțin rău posibil țării păstrând în același timp dreptul la grevă' a declarat Merkel.

Motivul conflictului nu îl constituie atât o revendicare privind majorarea salariilor și reducerea timpului de lucru cât dorința GDL de a negocia cu Deutsche Bahn în numele altor categorii de personal, cerere refuzată de conducerea companiei. Din cei aproximativ 196.000 de angajați ai Deutsche Bahn doar 19.000 sunt membri ai sindicatului GDL.

Potrivit unei analize realizată de Cologne Institute for Economic Research, o grevă a mecanicilor de locomotivă mai lungă de trei zile ar costa economia Germaniei până la 100 de milioane de euro pe zi dacă firmele vor fi nevoite să oprească liniile de asamblare din cauza deficiențelor de aprovizionare. Aproape o cincime din traficul de marfă al celei mai mari economii din Europa este transportat pe calea ferată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…