Germania, strâns unită în jurul Volkswagen (Reuters)

Germania, strâns unită în jurul Volkswagen (Reuters)

În cel mai grav scandal din istoria grupului auto Volkswagen, autoritățile de reglementare și politicienii din Germania tratează cu menajamente emblema auto națională, spre deosebire de atitudinea mai severă adoptată de autoritățile din SUA, se arată într-o analiză realizată de Reuters. Într-o încercare de a limita pagubele aduse valorosului brand 'Made in Germany', cancelarul Angela Merkel a promis săptămâna trecută că va rămâne alături de sectorul auto, care furnizează unul din șapte locuri de muncă în țară.

Merkel a mai intervenit în sectorul auto în 2013, când a relaxat normele europene privind controlul poluării, o decizie care a fost lăudată de puternica Asociație a Producătorilor Germani de Automobile (VDA). Cancelarul și-a justificat atunci acțiunile spunând că apără locurile de muncă. Mașinile au reprezentat anul trecut aproape 20% din exporturile Germaniei, în valoare de aproape 1.500 miliarde de dolari.

Landul german Saxonia Inferioară, al doilea mare acționar al grupului Volkswagen, își va păstra participația la cel mai mare producător auto european, a subliniat Stephan Weil, premierul landului și membru al Board-ului de supraveghere al VW. Acesta a descris VW drept 'o perlă a industriei germane' și o companie pentru care merită să lupți.

Între timp, autoritățile de reglementare din Germania dau declarații extrem de concise privind scandalul emisiilor, preferând să se concentreze pe modul în care pot fi reparate vehiculele cu probleme.

Este modelul urmat în Germania, care a abordat mai relaxat reglementările din domeniul auto.

În timp ce autoritățile de reglementare și politicienii din Uniunea Europeană și SUA au impus băncilor amenzi de miliarde de dolari în timpul crizei financiare, sancțiuni care au vizat inclusiv cel mai mare grup bancar german — Deutsche Bank — Autoritatea de supervizare bancară din Germania (Bafin) a păstrat tăcerea. În cazul Volkswagen, Bafin a demarat 'o probă de rutină' privind circumstanțele legate de anunțul scandalului emisiilor.

Autoritatea Federală din domeniul Transporturilor din Germania (KBA) a cerut joi Volkswagen să recheme obligatoriu la service 2,4 milioane vehicule cu motoare diesel echipate cu un software care falsifică rezultatele testelor de emisii poluante. Dar decizia vine la o săptămână după ce grupul auto a prezentat planurile privind modul în care vor fi reparate cele 11 milioane de motoare afectate.

Purtătorul de cuvânt al KBA, Stephan Immen, a declarat că instituția nu a mai impus până acum amenzi asupra producătorilor auto pentru nereguli, în schimb Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a avertizat că VW s-ar putea confrunta cu amenzi de până la 18 miliarde de dolari.

Abordarea mai relaxată din Germania contrastează cu cea din SUA, unde EPA a amenințat că va refuza să aprobe modelele diesel ce urmau să fie lansate în 2016. Volkswagen le-a dezvăluit autorităților de reglementare din SUA că există încă un soft suspect instalat pe modelele diesel ce urmau să fie lansate în 2016, care operează diferit față de softul care a provocat cel mai mare scandal din istoria companiei germane. VW a anunțat amânarea lansării noilor modele.

Șeful diviziei americane a Volkswagen, Michael Horn, și-a cerut scuze în fața Congresului SUA pentru falsificarea testelor de poluare la motoarele diesel și a apreciat că repararea mașinilor afectate de pe piața americană va dura cel puțin unul sau doi ani.

Dar parlamentarii germani nu au solicitat până acum audierea fostului director general al Volkswagen, Martin Winterkorn, sau a noului șef, Matthias Mueller. Procurorii germani au așteptat trei săptămâni pentru a verifica birourile Volkswagen din Germania.

Consumatorii din SUA și-au exprimat indignarea față de practicile VW dar în Germania reacția opiniei publice a fost mult mai blândă. Un studiu publicat de compania de cercetare de piață Puls arată că 54% de persoane încă sunt interesate de achiziționarea unui vehicul VW, în timp ce 11% nu mai doresc iar 35% sunt în expectativă.

Mii de manifestanți s-au reunit sâmbătă la Berlin pentru a protesta față de proiectul de liber schimb TTIP, în prezent în discuție, între Uniunea Europeană și SUA. Principalul obiectiv al manifestației: acordul TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), a cărui viitoare rundă de negocieri urmează să aibă loc la sfârșitul lunii octombrie la Miami (Florida) și care urmărește să suprime barierele vamale și între reglementările dintre SUA și Europa.

'VW este un spin pentru SUA', a scris Melanie Thurau pe Facebook. Un alt utilizator, Marek Misic, a postat: 'VW, Audi, Skoda, Seat sunt vehicule foarte bune'.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”