Germania va aproba vânzarea unei companii deţinute de RWE către un investitor din Rusia

Germania va aproba vânzarea unei companii deţinute de RWE către un investitor din Rusia

Germania va aproba vânzarea producătorului de petrol şi gaze naturale DEA, deţinut de compania de utilităţi RWE, către un investitor rus, în pofida tensiunilor dintre Rusia şi Uniunea Europeană din cauza conflictului din estul Ucrainei.

Germania va aproba vânzarea unei companii deţinute de RWE către un investitor din Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consorţiul Letter One, deţinut de de un grup de investitori condus de magnatul rus Mikhail Fridman, a făcut o ofertă de 5,1 miliarde de euro companiei RWE pentru DEA în luna martie a acestui an. În iunie, Ministerul Economiei din Germania a anunţat că există o anchetă în desfăşurare pentru a se stabili dacă ar trebui să blocheze vânzarea unităţii DEA către Leter One.

În urma înţelegerii, Fridman, al doilea cel mai bogat om din Rusia, şi ceilalţi investitori urmează să primească participaţii la licenţe de exploatare a petrolului şi gazelor naturale în aproximativ 190 de perimetre din Europa, Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

Guvernul german ar fi putut folosi un amendament din legea comerţului internaţional care îi permite să blocheze tranzacţiile care ameninţă "siguranţa şi ordinea publică", ceea ce ar fi reprezentat o premieră în istoria recentă a Germaniei.

Reprezentanţii ministerului şi ai celor două consorţii au refuzat să comenteze acest subiect.

Anterior, reprezentanţii RWE au declarat că se aşteaptă ca înţelegerea să fie încheiată până la finalul anului. Mai mulţi politicieni de rang înalt din Germania au criticat tranzacţia, pe fondul deteriorării relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Uniunea Europeană din cauza crizei din Ucraina.

Ţările din Uniunea Europeană, precum şi Norvegia, Statele Unite, Canada şi Australia au impus sancţiuni economice Rusiei, din cauza anexării de către guvernul de la Moscova a Peninsulei Crimeea şi a susţinerii separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. În replică, Rusia a interzis importurile de alimente din ţările din Vest.

În condiţiile în care Germania duce o politică de promovare a producţiei de energie din surse regenerabile în dauna energiei generate în centralele nucleare, iar cererea de energie a scăzut la nivelul Europei, RWE caută modalităţi pentru a reduce datoria de peste 30 de miliarde de euro, printre acestea numărându-se disponibilizări ale angajaţilor şi vânzarea de active.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”