Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Grecia: Acțiunile băncilor scad cu aproape 30% marți dimineață, la Bursa de la Atena

Acțiunile băncilor elene înregistrează și marți declinuri semnificative la Bursa de la Atena, aproape de limita maximă de variație permisă într-o zi, în timp ce indicele principal ASE a scăzut cu 4,5%, transmite Reuters. Luni, indicele ASE al Bursei de la Atena a închis în scădere cu 16,2%, la 668,06 puncte, cel mai redus nivel înregistrat vreodată.

Marți dimineață, acțiunile Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank și Eurobank înregistrau un declin de aproape 30%, nivelul maxim permis de Bursa din Grecia.

Recapitalizarea băncilor elene este pe ordinea de zi a discuțiilor dintre reprezentanții Ministerului de Finanțe de la Atena și cei ai creditorilor internaționali. Din cauza retragerilor masive din depozite și a majorării creditelor neperformante, se estimează că principalele bănci din Grecia au nevoie de o majorare a capitalului cuprinsă între 10 și 25 miliarde de euro.

Bursa de Valori de la Atena a fost redeschisă luni, după cinci săptămâni în care activitatea a fost suspendată. A fost cea mai îndelungată perioadă din anii '70 în care activitatea pieței bursiere a fost oprită. Tranzacțiile cu acțiuni au fost oprite începând cu data de 29 iunie, când Guvernul elen a închis băncile și a impus restricții asupra mișcărilor de capital, în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenții îngrijorați de întreruperea discuțiilor dintre Grecia și creditorii săi internaționali.

Băncile grecești și-au redeschis porțile pe 20 iulie, dar au rămas în vigoare, cu unele relaxări, restricțiile asupra mișcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase de la bancomat este fixată la 420 de euro pe săptămână, în loc de 60 de euro pe zi cum a fost stabilit inițial, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.

Creditorii eleni depind de fondurile oferite de Banca Centrală a Greciei, cu aprobarea BCE, pentru a putea rămâne pe linia de plutire pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele săptămâni.

Recent, agenția de evaluare financiară Moody's estima că, indiferent dacă autoritățile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internaționali, băncile grecești vor avea nevoie de recapitalizare, iar Banca Centrală Europeană va continua să joace un rol important în calitate de creditor și furnizor de lichiditate.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dan Barna, ÎNGROPAT de RISE Project: A folosit aceleași scheme ca Dragnea!

2 DOCUMENT / Lovitură de teatru în Dosarul Vâlcov!

3 Ce vremuri...Însă, la unii, coafura rezistă...

4 Dan Turturică, șocat după dezvăluirile RISE despre Barna: „Șeful USR, partidul care a inițiat campania FărăPen…

5 BREAKING Site-ul RISE Project a căzut imediat după publicarea articolului despre Dan Barna!

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!