Grecia: Ieșirile din depozitele băncilor s-au accelerat la cinci miliarde de euro, în aprilie (Reuters)

Grecia: Ieșirile din depozitele băncilor s-au accelerat la cinci miliarde de euro, în aprilie (Reuters)

Ieșirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat la cinci miliarde de euro (5,44 miliarde de dolari) în aprilie, de la 1,91 miliarde de euro în martie, din cauza temerilor privind incapacitatea țării de a-și achita datoriile, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

În ianuarie și februarie, ieșirile din depozite s-au ridicat la 12,25 miliarde de euro și, respectiv, 7,57 miliarde de euro în februarie.

"Ultima săptămână din mai a fost mult mai dificilă comparativ cu precedenta, ieșirile zilnice de numerar ajungând la 200-300 milioane de euro', susțin sursele.

Accelerarea retragerilor a fost provocată și de speculațiile privind introducerea unor restricții asupra mișcărilor de capital. Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena a dezmințit un astfel de scenariu.

Din cauza temerilor privind ieșirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice și juridice și-au retras banii din bănci, înregistrându-se în februarie cel mai scăzut nivel al depozitelor bancare din 2005, ceea ce a forțat băncile elene să devină dependente de finanțarea de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.

Vineri, Banca Centrală Europeană a menținut plafonul liniei de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni la 80,2 miliarde de euro (87,6 miliarde de dolari). Capitalul tampon de lichiditate s-a menținut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei și BCE să poată reacționa în caz de urgență.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

2 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

3 Așa o fi?

4 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

5 Dezvăluiri despre „statul” din spatele statului... / Ăsta e fostul șef al cancelariei lui Ponta