Grecia: Ieșirile din depozitele băncilor s-au accelerat la cinci miliarde de euro, în aprilie (Reuters)

Grecia: Ieșirile din depozitele băncilor s-au accelerat la cinci miliarde de euro, în aprilie (Reuters)

Ieșirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat la cinci miliarde de euro (5,44 miliarde de dolari) în aprilie, de la 1,91 miliarde de euro în martie, din cauza temerilor privind incapacitatea țării de a-și achita datoriile, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

În ianuarie și februarie, ieșirile din depozite s-au ridicat la 12,25 miliarde de euro și, respectiv, 7,57 miliarde de euro în februarie.

"Ultima săptămână din mai a fost mult mai dificilă comparativ cu precedenta, ieșirile zilnice de numerar ajungând la 200-300 milioane de euro', susțin sursele.

Accelerarea retragerilor a fost provocată și de speculațiile privind introducerea unor restricții asupra mișcărilor de capital. Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena a dezmințit un astfel de scenariu.

Din cauza temerilor privind ieșirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice și juridice și-au retras banii din bănci, înregistrându-se în februarie cel mai scăzut nivel al depozitelor bancare din 2005, ceea ce a forțat băncile elene să devină dependente de finanțarea de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.

Vineri, Banca Centrală Europeană a menținut plafonul liniei de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni la 80,2 miliarde de euro (87,6 miliarde de dolari). Capitalul tampon de lichiditate s-a menținut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei și BCE să poată reacționa în caz de urgență.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Augustin Zegrean / Votul pentru șefia Consiliului Legislativ este nul

2 Prăbușirea unui dobitoc / Cum a primit Prostul politicii două lovituri năucitoare înainte de parlamentare

3 VIDEO România prădată / Dezvăluiri incredibile despre cum se negociau și se dădeau șpăgile în guvernele PSD

4 ALERTĂ! Ce a apărut în Monitorul Oficial / PSD încearcă validarea lui Iordache la șefia Consiliului Legislativ, …

5 BREAKING USR anunță că nu intră la guvernare cu Orban premier!