Grupul KMG International, fostul Rompetrol, nu se mai extinde în Ucraina şi Turcia. Va deschide, însă, 96 de benzinării în România

Grupul KMG International, fostul Rompetrol, nu se mai extinde în Ucraina şi Turcia. Va deschide, însă, 96 de benzinării în România

„Iniţial, planul era să ne extindem în Ucraina şi Turcia, dar este un mare semn de întrebare în privinţa Ucrainei din cauza mediului politic. Turcia este o altă poveste. Poate este nevoie să reevaluăm planul“, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte al KMG International NV.

 

La mijlocul lunii martie Peninsula Crimeea din Ucraina a fost alipită Federaţiei Ruse, printr-un acord semnat la Moscova de preşedintele Vladimir Putin şi autorităţile separatiste din peninsulă. Anexarea a avut loc după ce populaţia regiunii ucrainene a votat prin referendum secesiunea de Ucraina şi alipirea la Rusia. Decizia Moscovei a astras sancţiuni din partea statelor occidentale.

 

Turcia traversează o perioadă tensionată din punct de vedere politic, marcată de proteste de amploare ale opoziţiei şi de decizii controversate ale premierului Recep Tayyip Erdogan, inclusiv interzicerea accesului la platformele Twitter şi YouTube. În pofida presiunilor, partidul de guvernare, AKP, a câştigat detaşat alegerile locale de la sfârşitul lunii martie. Piaţa financiară din Turcia a reacţionat pozitiv la rezultatul alegerilor, însă unii investitori au avertizat că câştigurile ar putea fi temporare având în vedere polarizarea tot mai acută a societăţii şi riscurile politice pe termen lung.

 

Potrivit lui Zhangulov, grupul viza să deţină aproximativ 200 de benzinării în Ucraina. Grupul petrolier are activităţi de distribuţie a carburanţilor în Ucraina din 2009, considerând-o „prioritară“.

 

El a adăugat că se aşteaptă la un progres pe piaţa românească, unde grupul vrea să aloce cea mai mare parte a fondurilor de investiţii. „Pentru moment, avem în plan 96 de staţii, iar costul total al acestui proiect este de aproximativ 170 milioane de dolari“, a adaăugat Zhangulov.

 

Bătaie pe acţiunile statului de la Petromidia

 

Grupul kazah de stat a ajuns la un acord cu statul român pentru răscumpărarea a 26,7% din acţiunile rafinăriei Petromidia pentru 200 de milioane de dolari. Statul român a ajuns să deţină 44,69% din titlurile companiei după ce Rompetrol nu şi-a plătit datoriile convertite în obligaţiuni.  

 

Aceasta va avea loc în vara acestui an. Anterior, Rompetrol a anunţat că nu va plăti mai mult de 200 de milioane de dolari pe pachetul de acţiuni.

 

Fond de un miliard de dolari

 

La pachet cu achiziţia acţiunilor, Rompetrol şi-a asumat şi realizarea unui fond de investiţii în energie, în care kazahii să deţină 80%, iar statul român 20%. Acest fond va derula investiţii de un miliard de dolari, potrivit premierului Victor Ponta. Potrivit oficialilor Rompetrol, investiţii respective ar totaliza 350 de milioane de dolari şi vor fi canalizate spre realizarea unei termocentrale pe platforma de la Petromidia şi în reţeaua de benzinării.

Fostul Rompetrol Group, controlat de compania de stat KazMunayGaz din Kazahstan, este prezent în 12 ţări şi are peste 7.000 de angajaţi. 


Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 Date și amănunte care dau fiori...

4 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

5 Studiu britanic care dă de gândit: Persoanele care au avut COVID-19 pot avea imunitate cel puțin cinci luni, d…