Guvernul german a adoptat un proiect pentru introducerea salariului minim, de 8,5 euro pe oră

Guvernul german a adoptat un proiect pentru introducerea salariului minim, de 8,5 euro pe oră

Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede introducerea salariului minim, de 8,5 euro pe oră, o schimbare majoră de politică economică, care vizează aproximativ 5 milioane de angajaţi remuneraţi în prezent sub acest prag.

Guvernul german a adoptat un proiect pentru introducerea salariului minim, de 8,5 euro pe oră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul vizează introducerea salariului minim începând de anul viitor, cu o perioadă de tranziţie de doi ani acordată pentru ca măsura să nu intre în conflict cu contractele existente de muncă la nivel regional sau sectorial, potrivit Wall Street Journal .

În prezent statul german nu intervine în negocierile privind salariile şi programul de lucru, stabilite în general de patronate şi sindicate în acorduri colective.

Salariul minim nu se va aplica în cazul persoanelor sub 18 ani şi nici în primele şase luni de lucru ale unei persoane aflate în situaţie de şomaj pe termen lung care şi-a găsit un loc de muncă, potrivit proiectului.

Guvernul anticipează că parlamentul va vota în această vară asupra măsurii.

Introducerea salariului minim s-a dovedit populară în rândul germanilor după ce a fost propusă anul trecut, în campania pentru alegerile generale, de către coaliţia care a susţinut candidatura cancelarului Angela Merkel pentru un cel de-al treilea mandat la conducerea guvernului. În UE, numai şapte state din cele 28 nu au stabilit un salariu minim.

Susţinătorii propunerii consideră că introducerea unui salariu minim va aduce echilibru în economie, care depinde în mare măsură de exporturi, în timp ce cererea internă nu contribuie semnificativ la creştere.

Pe de altă parte, opozanţii proiectului, printre care se numără instituţii precum Deutsche Bank sau institutul de cercetare economică Ifo, au avertizat că impunerea unui salariu minim ar putea conduce la pierderea a 900.000 de locuri de muncă, multe dintre acestea în regim part-time.

Mai mulţi oficiali guvernamentali germani au afirmat că estul Germaniei (fosta Republică Democrată Germană) va fi cea mai afectată regiune după introducerea salariului minim, având în vedere nivelul mai ridicat al şomajului şi veniturile mai scăzute din zonă.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina