Inflaţia din Rusia a atins 8%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani

Inflaţia din Rusia a atins 8%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani

Inflaţia anuală din Rusia a atins în septembrie nivelul de 8%, cel mai ridicat din ultimii trei ani, sporind astfel presiunile asupra băncii centrale pentru majorarea dobânzilor, în pofida încetinirii creşterii economice.

Inflaţia din Rusia a atins 8%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preţurile au crescut în septembrie cu 0,7% comparativ cu luna precedentă, transmite Bloomberg .

În luna august, preţurile de consum au avansat cu 7,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Serviciul Federal de Statistică din Moscova.

Datele confirmă estimările a 21 de analişti intervievaţi de Bloomberg.

Accelerarea inflaţiei a determinat banca centrală să majoreze de trei ori dobânzile în acest an, de la 5,5% în februarie la 8%.

"Inflaţia va continua să urce", a declarat Vladimir Tihomirov, economist şef la BCS Financial Group în Moscova, care a dat ca motive interzicerea importurilor de alimente de către Rusia şi deprecierea rublei.

El a adăugat că banca centrală va continua să crescă dobânzile.

Rubla s-a depreciat cu 14% faţă de dolar, în trimestrul al treilea, înregistrând cea mai slabă evoluţie în rândul a peste 170 de monede analizate de Bloomberg. Vineri, rubla s-a depreciat cu 0,8%, la 39,93 unităţi pentru un dolar.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…