Inflația va continua să scadă în România, chiar sub zero temporar, dacă prețul petrolului nu își revine (analiză)

Inflația va continua să scadă în România, chiar sub zero temporar, dacă prețul petrolului nu își revine (analiză)

Rata anuală a inflației a fost, în decembrie 2014, mai redusă decât așteptările analiștilor, care estimau o creștere a prețurilor de consum de 0,9% de la an la an, reiese dintr-o analiză Raiffeisen Bank.

Reprezentanții băncii au prognozat o inflație de 1,1% la finalul anului 2014.

Potrivit sursei citate, rata inflației va continua să scadă, chiar sub zero temporar, în cazul în care nu va exista o revenire a prețului petrolului pe plan internațional.

'Rata negativă a inflației din decembrie față de noiembrie a fost determinată de scăderea prețurilor nealimentare cu 0,5%, ca rezultat al căderii prețurilor carburanților, cu 3% într-o singură lună. Dinamica pozitivă a prețurilor alimentare (0,24%) și a tarifelor la servicii a fost determinată, în principal, de deprecierea leului', susțin analiștii băncii.

În plus, presiunile inflaționiste au rămas scăzute în decembrie, aproape la același nivel ca și în luna precedentă, iar inflația anuală CORE 3 (inflația din care se exclud prețurile administrate, volatile — alimente și carburanți, și prețurile la tutun și alcool) a urcat la 1,2% în decembrie, de la 1,1% în noiembrie.

În aceste condiții, analiștii băncii susțin că, fără o revenire a prețului petrolului, în viitorul apropiat, rata anuală a inflației va continua să scadă în ianuarie și ar putea să rămână aproape de 0% — 0,2% în perioada ianuarie — mai 2015. Mai mult, o intrare temporară a ratei anuale a inflației în teritoriu negativ nu poate fi exclusă și, în acest context, există mari șanse ca rata anuală a inflației să se situeze sub prognoza curentă a Raiffeisen Bank, de 2% pentru finalul anului 2015, au explicat analiștii Raiffeisen Bank.

'În scenariul nostru de bază, estimăm că banca centrală va stopa ciclul de reducere a dobânzii de politică monetară la 2,25% în februarie, după o scădere de 0,25 puncte procentuale. Oricum, credem că o inflație cu mult mai mică decât estimările lasă mai mult loc băncii centrale pentru reducerea dobânzii cheie sub 2,25% (la 2% sau chiar sub acest nivel). Datorită surplusului de lichiditate din piață, ratele dobânzilor (ROBOR) se situează, deja, la niveluri adecvate cu dobânda cheie, sub 2%. Deci, aceste rate nu vor fi afectate vizibil de o relaxare mai agresivă a politicii monetare', se mai arată în analiza citată.

În concluzie, analiștii Raiffeisen susțin că, pe baza dinamicii recente a inflației (noiembrie și decembrie) și a perspectivelor pentru perioada următoare, iau în considerare posibilitatea de a revizui prognozele pentru rata inflației, dobânzi și randamentele titlurilor de stat în lei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 El este interlopul care a închis Taverna Racilor. A făcut toxiinfecție și l-a reclamat pe Pescobar

2 Ion Țiriac, despre cazul Halep: „A făcut o greșeală, una singură. Dacă nu știa, e foarte trist”

3 „Sunt dezgustată” / Andreea Antonescu, după ce ar fi fost refuzată de Cătălin Bordea

4 „Mai degrabă, era așa adoptată să zic” / Prima declarație oficială a băiatului lui Buzatu despre amanta baronului PSD

5 Liderul PSD, avalanșă de gafe și minciuni în emisunea lui Gâdea, la Antena 3