Inflație anuală de 1,2% în mai, în creștere semnificativă față de 0,65% în aprilie

Inflația anuală a fost de 1,2% în luna mai, în creștere semnificativă de la 0,65% în luna precedentă, iar inflația lunară a ajuns la 0,5%, potrivit datelor transmise joi AGERPRES de Institutul Național de Statistică (INS).

'Prețurile de consum în luna mai 2015 comparativ cu luna mai 2014 au fost mai mari cu 1,2%, măsurate prin IPC și cu 1,3%, măsurate prin IAPC (indicele armonizat al prețurilor de consum — n.r.)', menționează INS.

În mai 2015, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, cel mai mult au crescut tarifele la servicii, cu 2,07%, urmate de prețurile mărfurilor alimentare, cu 1,2%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%.

Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mari în medie cu 0,5% în luna mai comparativ cu luna aprilie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), creșterea a fost de 0,6%.

În mai, cel mai mult s-au scumpit mărfurile alimentare, cu 0,75%. Mărfurile nealimentare au avut prețuri mai mari cu 0,32% iar tarifele la servicii au urcat cu 0,31%.

Prețurile legumelor și fructelor au crescut cel mai mult în mai 2015, comparativ cu luna anterioară, în timp ce carnea și produsele din carne, peștele, lactatele și ouăle au tras în jos inflația în cea de-a cincea lună din acest an, potrivit datelor Institutului Național de Statistică /INS/.

În mai față de aprilie, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 13,06% și fructele proaspete, cu 13,04%.

În cazul mărfurilor nealimentare, cele mai mari creșteri de preț au consemnat confecțiile, care s-au scumpit cu 0,18%, iar la servicii cele mai importante creșteri de tarife au fost consemnate în segmentul Poștă și telecomunicații, cu un plus de 0,5%.

Creșterea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2014 — mai 2015) față de precedentele 12 luni (iunie 2013 — mai 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,9%. Determinată pe baza IAPC, creșterea este de 1,1%.

Comisia Națională de Prognoză /CNP/ a revizuit, recent, în scădere la 0,7% estimările privind inflația anuală în 2015, de la 2,6% cât anunța în februarie anul acesta, în timp ce rata medie este estimată la 0,2%, față de 1,3% anterior.

Prognoza de inflație a Băncii Naționale a României pentru finalul acestui an a fost revizuită în jos cu 1,9 puncte procentuale, de la 2,1%, cât estima în februarie, la 0,2%.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, inflația va fi în jur de zero din iunie 2015 până în mai 2016, pe fondul reducerii, de la 1 iunie, a TVA la alimente de la 24% la 9%. Acesta a precizat că prognozele nu au inclus reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% prevăzută în proiectul de modificare a Codului Fiscal. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nerușinare! Dăncilă, către participanţii la o întrunire electorală: „Spuneţi-le la toţi că trebuie să ne lu…

2 Așa arată soția premierului desemnat

3 Ipoteză incredibilă! Viorica Dăncilă ar fi cea pe care paznicii de la Casa Albă au confundat-o cu Floricica Da…

4 PSD e Mafia! Guvernul vrea s-o trimită consul la Salonic pe deputata PSD Andreea Cosma, condamnată în primă in…

5 Înregistrări Newsweek România: Candidata lui Voiculescu amenință plângând că va ieși din campanie / Colaboratori…

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb