INS: Creștere cu 2,3% a producției industriale în perioada ianuarie - iunie 2015

INS: Creștere cu 2,3% a producției industriale în perioada ianuarie - iunie 2015

Producția industrială s-a majorat, în perioada ianuarie - iunie 2015, cu 2,3%, principalele rezultate pozitive fiind consemnate în industria prelucrătoare, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS), date marți publicității. Potrivit sursei citate, în intervalul 1 ianuarie — 30 iunie 2015, producția industrială (serie brută) a fost mai mare cu 2,3%, ca urmare a creșterii industriei prelucrătoare, cu 2,9%. În același timp, industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 5,6%, respectiv cu 0,6%.

De asemenea, în perioada analizată, comparativ cu primele șase luni din 2014, producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primul semestru din 2015, comparativ cu aceeași perioadă din 2014, a crescut cu 3,1%, ca urmare a creșterii industriei prelucrătoare, cu 3,5%.

Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 5,2%, iar producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a rămas la același nivel.

La nivel lunar, în iunie 2015, producția industrială (serie brută) a crescut față de luna precedentă cu 2,6%, datorită creșterii industriei prelucrătoare cu 3,1% și a producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 1,8%, în timp ce industria extractivă a scăzut cu 9%.

Totodată, producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a urcat cu 0,6%, susținută de creșterea producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, cu 2,3%.

Scăderi s-au consemnat în industria extractivă și industria prelucrătoare, cu 2,5%, respectiv cu 1,7%.

Datele INS arată că, față de luna corespunzătoare din anul precedent, în iunie 2015, producția industrială (serie brută) a urcat cu 3,1%, ca urmare a creșterii producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 4,9% și a industriei prelucrătoare cu 3,2%. În schimb, industria extractivă a scăzut cu 4,7%.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut în iunie anul curent cu 2,7%, față de iunie 2014.

Potrivit INS, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria prelucrătoare au crescut cu 5,0%, respectiv cu 0,9%, în timp ce industria extractivă a înregistrat o scădere de 5,9%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”