Ionuț Dumitru (Consiliul Fiscal): Avem venituri bugetare foarte mici, comparativ cu Europa

Ionuț Dumitru (Consiliul Fiscal): Avem venituri bugetare foarte mici, comparativ cu Europa

România are încasările cele mai mici în comparație cu media europeană pe partea de venituri bugetare, cu un nivel de colectare cuprins între 27% și 29% din PIB, a afirmat, joi, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, în Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar - Bancari din România, găzduită de Banca Națională.

'Pe partea de venituri avem colectări de bugete foarte mici, în comparație cu media europeană. Nu am colectat mai mult de nivelul de 27 — 29% din PIB, indiferent de conjunctura economică. Pe cotele de impozite vedem un sistem de impozitare foarte dezechilibrat, din motive demografice, din cauza disproporției dintre forța de muncă și numărul mare al celor cuprinși în sistemul de asistență socială. România are un deficit la sistemul de pensii care în momentul de față se apropie la 3% din PIB. Ca să putem echilibra situația, pensiile ar trebui să fie cam la 60% din cât sunt ele acum', a subliniat Ionuț Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal a spus că și cota de TVA rămâne o problemă pentru mediul economic, iar reducerea TVA la pâine nu a avut rezultatele așteptate.

'Nivelul TVA este unul foarte înalt. Reducerile parțiale de TVA nu au avut efect. Dau exemplul TVA la pâine, de 9%, la care rezultatul a fost zero. Cei care au plătit înainte de reducere sunt tot cei care plătesc și acum. În ceea ce privește investițiile, anul acesta vom marca un minim istoric. Vedem în continuare investiții care nu au niciun sens', a spus Dumitru.

Dezbaterile de joi au avut ca subiecte poziționarea României în contextul central și est-european la 25 de ani de la căderea comunismului, posibilitatea accelerării creșterii economice într-un mod sustenabil pe modelul economic existent, scăderea finanțării externe și creșterea capitalului autohton.

Pe agendă au figurat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, economistul-șef al Băncii Centrale, Valentin Lazea, economistul-șef al BCR, Radu Crăciun, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, economistul-șef al BRD, Florian Libocor, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, și directorul general al Erste Asset Management, Dragoș Neacșu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”