Isărescu: BNR trebuie să găsească momentul potrivit pentru reducerea rezervelor minime pentru a nu afecta funcționarea piețelor

Banca Națională a României (BNR) trebuie să găsească momentul potrivit, dar și dozajul oportun pentru reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO), astfel încât să nu afecteze buna funcționare a piețelor și să nu determine deteriorarea indicatorilor-cheie în percepția investitorilor, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe organizată de Bursa de Valori București.

"Este esențial ca Banca Națională să găsească momentul potrivit și dozajul pentru alinierea nivelurilor RMO la cele practicate în țările din Uniunea Europeană, astfel încât să nu afecteze buna funcționare a piețelor și să nu determine deteriorarea indicatorilor-cheie care se află în atenția investitorilor", a explicat guvernatorul BNR.

Oficialul BNR a explicat că alinierea cadrului operațional al politicii monetare, respectiv nivelul rezervelor minime obligatorii și ecartul dintre dobânda la facilitatea de credit și cea la facilitatea de depozit, reprezintă o provocare pentru banca centrală în perioada următoare.

Banca Națională a redus, în ultimii ani, semnificativ atât dobânda de politică monetară, de la 10,25% pe an în 2009 la 1,75% pe an în prezent, cât și ratele rezervelor minime obligatorii la 8% la lei și 14% la valută. Cu toate acestea, rezervele sunt încă mari, având în vedere că în țările membre ale UE sunt la 2%.

În plus, guvernatorul BNR susține, la capitolul provocări pentru banca centrală, că elaborarea politicii monetare devine dificilă în contextul în care scăderea prețurilor petrolului și alimentelor, dar și reducerea taxelor indirecte plasează estimările privind inflația la niveluri scăzute pentru o bună perioadă de acum încolo, cu potențialul de a afecta anticipațiile inflaționiste pe termen mediu.

Guvernatorul BNR a vorbit și despre constrângerile care afectează în continuare creditarea, atât pe partea de cerere cât și pe cea de ofertă, care, în opinia sa, încă pun în pericol mecanismul de transmisie a politicii monetare, având în vedere că, deși ratele dobânzilor la creditele nou acordate în monedă națională au scăzut ca efect al reducerile dobânzii de politică monetară, creșterea anuală a creditului acordat sectorului privat s-a plafonat în ultimele luni. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

2 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

3 Procurorii dorm? / Cine-l protejează pe acest interlop politic? Deputatul PNL Vîlceanu, răzbunări de tip mafiot

4 Această scursură umană, senator PSD, i-a făcut un copil unei escorte și nu vrea să-l recunoască

5 Aici puteți urmări LIVE evoluția virusului chinezesc / Sunt deja 56 de morți și peste 2000 de internați

recomandări

Te ia DNA: Toma Vărgatu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake