Kingfisher, care a preluat anul trecut magazinele Bricostore, a făcut o ofertă de 275 milioane euro pentru Mr Bricolage

Kingfisher, care a preluat anul trecut magazinele Bricostore, a făcut o ofertă de 275 milioane euro pentru Mr Bricolage

Retailerul britanic de bricolaj Kingfisher, care a preluat anul trecut magazinele Bricostore din România, a făcut o ofertă de 275 milioane euro pentru compania franceză Mr Bricolage, cu trei magazine pe piaţa românească, anticipând încheierea tranzacţiei până la finele anului financiar 2014-2015.

Kingfisher, care a preluat anul trecut magazinele Bricostore, a făcut o ofertă de 275 milioane euro pentru Mr Bricolage (Imagine: Bogdan Dinca/Mediafax Foto)

Kingfisher, cel mai mare retailer de bricolaj din Europa, poartă negocieri exclusive cu principalii acţionari ai Mr Bricolage, vizând preluarea participaţiei de 41,9% deţinută de ANPF şi pachetului de 26,2% al familiei Tabur, la un preţ de 15 euro pe acţiune, potrivit unui comunicat publicat joi de grupul britanic.

Ulterior, Kingifhser va lansa o ofertă către acţionarii minoritari la acelaşi preţ.

Astfel, valoarea tranzacţiei, inclusiv datoriile Mr Bricolage la 31 decembrie, ar fi de 275 milioane euro, se spune în comunicat.

În urma preluării, reţeaua de francizori şi afiliaţi ai Mr Bricolage ar fi menţinută, iar membrii acesteia ar primi oferte în condiţii îmbunătăţite.

Finalizarea tranzacţiei va trebui aprobată de autorităţile pentru concurenţă şi va avea loc spre sfârşitul anului financiar 2014-2015, notează compania britanică.

Kingfisher este deja prezent pe piaţa franceză prin Castorama şi Brico Depot.

Kingfisher precizează că a încheiat miercuri cu principalii acţionari, ANPF şi familia Tabur, un memorandum angajant de înţelegere care prevede negocierea în exclusivitate cu grupul britanic. În următoarea perioadă, Mr Bricolage, Castorama şi Brico Depot vor lua legătura cu francizorii şi afiliaţii pentru transmiterea ofertelor cu condiţii comerciale îmbunătăţite, precum şi cu consiliile care reprezintă angajaţii. În funcţie de rezultatul acestui proces, va fi semnat acordul final de preluare.

"Această tranzacţie ar adăuga o a treia afacere solidă, complementară, celor două branduri de succes deţinute de Kingfisher în Franţa. Menţinerea echipei excelente de management a Mr Bricolage în cadrul Kingfisher, preluarea unei operaţiuni internaţionale de franciză recunoscută şi de succes şi expunerea grupului la noi teritorii reprezintă o oportunitate atractivă de creştere", a declarat în comunicat Ian Cheshire, directorul general al Kingfisher.

Mr Bricolage deţine trei magazine în România, la Bucureşti, Piteşti şi Iaşi, potrivit site-ului companiei.

Grupul britanic a anunţat în luna aprilie a anului trecut că a preluat de la compania franceză de retail Group Bresson, deţinută de familia Bresson, cele 15 magazine Bricostore din România, cu vânzări de 131 milioane de euro în 2012, şi ia în calcul posibilitatea creşterii afacerii pe termen lung la circa 50 de magazine.

Potrivit datelor publicate ulterior în raportările grupului, Kingfisher a plătit aproximativ 75 milioane euro pentru magazinele Bricostore din România. Magazinele Bricostore vor fi transformate în formatul Brico Depot.

Kingfisher este cel mai mare retailer european de produse pentru amenajarea locuinţelor şi al treilea la nivel mondial, potrivit datelor proprii, şi numără peste 1.080 de magazine în 9 ţări din Europa şi în China. Principalele sale branduri sunt B&Q, Castorama, Brico Dépôt şi Screwfix.

Alţi retaileri de DiY activi pe piaţa românească sunt Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Leroy Merlin, Mr. Bricolage, OBI sau Praktiker.

Potrivit informaţiilor apărute în ultima perioadă, retailerii de bricolaj Obi (Germania) şi bauMax (Austria) se pregătesc să se retragă de pe piaţa românească. Anul trecut, reprezentanţii Kingfisher sugerau că grupul britanic ar putea fi interesat de preluarea unor magazine bauMax din România şi Turcia.

În luna februarie, grupul german Praktiker a anunţat vânzarea operaţiunilor din România, unde deţinea 27 de magazine, către firma Search Chemicals, deţinută de omul de afaceri turc Omer Susli.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina