Ministrul Comunicațiilor: Sperăm ca argumentele privind suspendarea plăților către Microsoft să fie acceptate de către instanță

Ministrul Comunicațiilor: Sperăm ca argumentele privind suspendarea plăților către Microsoft să fie acceptate de către instanță

Plățile pentru licențele Microsoft sunt suspendate și sper ca argumentele pe care noi le-am ridicat, prin care cerem suspendarea plăților finale către intermediari, să fie acceptate de către instanță, a declarat, miercuri, la Internet & Mobile World 2015 /IMWorld/ de la Romexpo, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informațională.

'Așa cum știți, ministerul /pentru Societatea Informațională, n.r./ a suspendat plățile către Microsoft. Suntem în instanță, dar aș vrea să fac o corecție: plățile trebuiau făcute nu către Microsoft, ci către acei intermediari. Microsoft a livrat produsele prin acești intermediari. Cum spuneam, la momentul acesta suntem în instanță și sper ca argumentele pe care noi le-am ridicat, și prin care cerem suspendarea acestor plăți finale către acești intermediari, să fie acceptate', a menționat Grindeanu.

Întrebat care este politica instituțiilor publice din România referitoare la licențele Microsoft, oficialul a subliniat că, în acest moment, fiecare dintre aceste instituții își achiziționează licențele în mod independent.

'În acest moment nu se mai păstrează acel sistem centralizat, ca Secretariatul General al Guvernului sau Ministerul pentru Societatea Informațională să achiziționeze licențe pentru toate instituțiile publice din România, ci fiecare își achiziționează licențele, dacă au expirat sau vor să și le înnoiască', a spus Sorin Grindeanu.

Ministrul Comunicațiilor afirma, la finele lunii aprilie, că statul român a plătit între 1.800 și 1.900 de dolari pentru o licență Microsoft XP, 'ceea ce nu e normal'.

În ianuarie 2015, Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/ anunța că a solicitat suspendarea în instanță a plăților din contractul de furnizare de produse Microsoft (buy-out) în contradictoriu cu asocierea formată din D-Con.Net AG, D-Con.Net GMBH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweitz AG, Dim Soft SRL și Unicredit Țiriac Bank, în calitate de cesionar.

Ministerul de resort a precizat, totodată, că obiectul contractului la care se referă acțiunile din instanță îl constituie livrarea drepturilor ne-exclusive de utilizare pe durată nelimitată (licențe perpetue) a produselor software Microsoft ai căror utilizatori sunt instituțiile publice din aparatul central (ministere și autorități publice) și care au fost recepționate în totalitate în 2013.

În prezent, ministerului îi revine sarcina de efectuare a plăților aferente acestui contract, a cărui valoare se ridică la 33.254.192,58 euro. Suma urma să fie achitată în trei tranșe egale, din 2013 până în 2015, între 24 și 31 octombrie din fiecare an.

Peste 130 de companii autohtone și regionale participă, în perioada 7-8 octombrie, la Romexpo, în cadrul celei de-a IV-a ediții a evenimentului 'business to business' /B2B/, Internet & Mobile World 2015 /IMWorld/.

Potrivit organizatorilor, în cele două zile de expoziție sunt așteptați în jur de 10.000 de vizitatori. De asemenea, la eveniment participă peste 120 de speakeri locali și internaționali, pe scenele special amenajate, respectiv: Main Stage, Business Software Stage, Digital&E-commerce Stage și Developers Stage.

Accesul la IMWorld 2015 se face pe bază de înregistrare prealabilă, iar biletele pot fi cumpărate online, accesând www.imworld.ro. Există trei tipuri de bilete, fiecare având asociat un pachet de beneficii: Digital Architect, Marketer Master Pass și Developers Master Pass, precum și discounturi pentru grupuri.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria