Mugur Isarescu anunţă o nouă scumpire a benzinei

Mugur Isarescu anunţă o nouă scumpire a benzinei

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat joi ca preturile la tutun si alcool vor scadea anul viitor, intrucat a fost deja parcurs calendarul de aliniere a nivelurilor accizelor, iar BNR prognozeaza o ieftinire medie de 0,1%, in special din accize, in timp ce benzina se va scumpi cu 0,3%, potrivit Mediafax.

"La produsele din tutun si bauturi alcoolice avem cresteri in 2014 si scaderi in 2015. Sunt legate de faptul ca tot programul de accizare a fost indeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite", a spus Isarescu la prezentarea raportului trimestrial privind inflatia.

Pe de alta parte, Isarescu a precizat ca nu are indicatii de la Ministerul Finantelor privind constructia bugetara sau alte masuri fiscale, dar banca centrala incorporeaza in modele numai evolutiile certe care decurg din actele normative in vigoare.

Ulterior, reprezentantii BNR au precizat ca prognoza se bazeaza pe legislatia in vigoare, care prevede calculul accizei prin indexarea cursului de schimb de la 1 octombrie 2013 cu rata inflatei din ultimele 12 luni, la fel cum s-a procedat si in acest an.

Prognoza BNR indica insa o scumpire a combustibililor cu circa 0,3%, in ciuda reducerii accizei, cel ma probabil pe o estimare de crestere a pretului international al petrolului.

Pentru 2015, banca centrala a revizuit in scadere cu 0,8% prognoza de inflatie, de la 3% in august la 2,2%.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”